ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ранчеви и школски прибором деци мигрантима и деци из социјално угрожених породица

Помоћница министра за основно и предшколско образовање Весна Недељковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић,  директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло и шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Ханс Фридрих Шодер, посетили су јутрос основну школу „Јован Ристић“ у Борчи у којој ће ове године наставу похађати и деца мигранти. Школски ранчеви са дидактичким материјалима подељени су свој деци основне школе „Јован Ристић“, међу којима су и деца мигранти и деца из социјално угрожених породица.

Помоћница за предшколско и основно образовање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић указала је да је, након прошлогодишњег учешћа министарства  у пројекту „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији  Републике Србије“ реализованим заједно са УНИЦЕФ-ом и  другим партнерима, којим је 200 ученика избеглица похађало наше школе, министар прописао Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања.

Њиме је омогућено да системски припремимо улазак све деце избеглица, њих 645,  у систем основног образовања и васпитања које је законом прописано као обавезно и бесплатно.Ученици ће похађати школе на територији 17 општина где се налазе колективни центри у свим деловима Србије, а наставници у школама где су распоређени већ су похађали обуку за примену Стручног упутства.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања раније је најавило низ нових пројеката и платформи, који имају за циљ подршку рањивим категоријама миграната, нарочито деци. Министар Ђорђевић је истакао да сва деца у Србији морају имати исти третман, без обзира на верску, националну припадност и социјални статус и додао да је несметано образовање сваког детета једно од основних људских права. Ђорђевић је додао и да Министарство константно ради на унапређењу у области подршке осетљивим групама деце, као што су деца без родитељског старања, деца у заводима за васпитање и деца мигранти.

Овaj тренутак представља праву прилику да заштитимо право на образовање деце избеглица и миграната. За њих је образовање од суштинског значаја, јер им пружа стабилност и осећај нормалности. Образовање је једна од ретких ствари које могу да понесу са собом у своје будуће животе. УНИЦЕФ блиско сарађује са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Комесаријатом за избеглице и миграције, како бисмо осигурали да ове године најмање 700 деце може да иде у школе на локацијама у којима постоје прихватни центри. Обезбеђујемо подизање капацитета у школама – за око 500 чланова школских тимова из око 90 школа из 17 локалних самоуправа, као и ранчеве и школски прибор за избегличку и мигрантску децу школског узраста, изјавио је директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло.

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији, Ханс Фридрих Шодер рекао је да је Агенција Уједињених нација за избеглице срећна што види да деца избеглица и миграната крећу у школу заједно са њиховим вршњацима из Србије.

Ово је узбудљив дан за све нас, а посебно за децу која су прешла дуг, тежак пут из својих домовина. Уверен сам да ће стећи пуно нових другова и другарица и да ће вредно учити. УНХЦР остаје опредељен да настави да пружа чврсту подршку влади Србије у свим њеним успешним напорима да поступа хумано према избеглицама, а од чега ће корист имати и локалне заједнице, рекао је Шодер.

Основна школа „Јован Ристић“ већ је учествовала у многим пројектима, али је кроз  пројекат  „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији  Републике Србије“ у току прошле школске године образовала седам дечака узраста од 13 до 15 година из Авганистана, а од марта 2017. године. 13 ученика од 7 до 17 година. Са сјајним искуством које има, ове школске године уписује 12 ученика и ученица из Авганистана који ће похађати наставу од 4. до 8. разреда.

Loading