ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Расписан конкурс за пријем 1.000 младих доктораната на научноистраживачке пројекте које финансира МПНТР

Први пут након седам година, расписан је конкурс којим се системски омогућава пријем 1.000 младих доктораната на научноисраживачке пројекте које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Рок за подношење пријаве је 16. март, а на њега могу да се пријаве сви студенти докторских академских студија без обзира да ли су се раније пријављивали на својим институтима, факултетима или универзитетима.

Да би се пријавили на конкурс потребно је да су држављани Републике Србије, да имају највише 30 година, редовност студирања и укупну просечну оцену 9.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије да се дуго очекивало да се покрене нови пројектни циклус, али да је закључено да би то направило известан неред у истраживачким круговима.

Зато смо решили да радимо нови закон о истраживачкој делатности. У њему је и планирано да се формира Национални фонд за науку. А да млади не би чекали ово је један мост да се они укључе јер се евалуацијом неких постојећих лоших пројеката ствара простор да они у овај циклус уђу, казао је Шарчевић.

Он је додао и да је предвиђено да се у постојеће пројекте укључи од 50 до 100 истраживача српског порекла који су у иностранству.

 Шарчевић је подсетио да је тренутно на пројектима укључено 3.090 студената докторских студија и да осим тога Министарство  стипендира још 395 докторанада.

Мислимо да ћемо на овај начин подстаћи младе људе у Србији да се баве науком и да схвате да је Србија јако добра земља за те прилике, навео је министар и додао да се ради и на новом закону о иновационим делатностима.

Премијерка Ана Брнабић подсетила је да још прошле године почела свеобухватна реформа образовног система и да је договорено да се у овој години на другачији начин „отвори тема науке“.

Она је подсетила и да су улагања у науку ове године повећана за 15 одсто.

Председница Владе Србије казала је да млади на питање зашто одлазе у иностранство, увек добија одговор да немају довољно шанси у Србији.

Улазимо у реформу финансирања науке да не бисмо имали систем заснован на социјалном миру већ на изврсности, истакла је она.

Додала је да је у току израда регистра истраживача и да се ради на повећању простора за сарадњу науке и привреде.

Циљ нам је да задржимо истраживаче у Србији и да кренемо да враћамо наше младе из иностранства, навела је Ана Брнабић.

Директор Института за биолошка истраживања  „Синиша Станковић“,  Павле Павловић рекао је да је научна заједница дуго чекала расписивање оваквог конкурса.

Ми смо сада у прилици да након седам година обновимо научни кадар у институтима, навео је он.

Доцент Електротехничког факултета Коста Јовановић оценио је да је потребно да се сличан конкурс прави сваког октобра како би на њега могли да се пријаве сви који уписују докторске студије. Министарство ће након детаљне анализе резултата позива, у складу са буџетским могућностима, одлучити о позивима који би имали за циљ укључивање и других група истраживача које нису обухваћене овим позивом.

Loading