ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Наставља се улагање у инфраструктурне објекте у области високог образовања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас наставак улагања у инфраструктурне објекте у области високог образовања, међу којима је и Биолошки факултет.

Влада Србије и Министарство одлучили су да осим буџетских средстава која се издвајају за потребе образовно васпитног система нађе нове могућности и средства како би реализовали конкретне пројекте изградње и реконструкције факултетских зграда у Београду и другим универзитетским центрима у Србији. Један од тих факултета је и Биолошки факултет. Наш план је да изградимо нову зграду“, најавио је министар током посете Ботаничкој башти „Јевремовац“.

Том приликом, Ружић је најавио да ће бити завршен и објекат чија је изградња почела 1995. године у Ботаничкој башти и који би требало да постане Природњачки центар и носи име по нашем научнику Јосифу Панчићу.

Министар Ружић у Ботаничкој Башти „Јевремовац“

Он је оценио да је Биолошки факултет има изузетан значај и даје огроман импулс нашој науци и образовном систему, као и да је „расадник квалитетних кадрова“.

И поред чињенице да Биолошки факултет има три значајна института, све ово захтева нови искорак и капацитет који ће бити комплементаран 21. веку и четвртој индустријској револуцији“, навео је Ружић.

Поред нове зграде Биолошког факултета и завршетка Ботаничког института још 13 пројеката је предложено за финансирање из кредита Раѕвојне банке Савета Европе – нове зграде Факултета музичке уметности и проширење постојећих капацитета  Факултета примењених уметности и Факултета ликовних уметности у Београду, Електротехнички факултет и кампус техничких факултета и нова, заједничка зграда Географског и Факултета безбедности.

У плану је и адаптација Факултета политичких наука и Пољопривредног факултета у Београду, али и факултета у другим универзитетским центрима – Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, Природно-математички факултет у Нишу, Технолошки факултет у Новом Саду, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу.

Декан Биолошког факултета Жељко Томановић рекао је да Билошки факултет има око 1600 активних студената, а да се годишње на ту високошколску установу упише око 230 студената.

Он је навео да се изградњом нове зграде Биолошког факултета која се планира на Торлаку у оквиру Биомедицинског кампуса створити услови за рад студената и наставника, али да ће то привући и нове компаније и технолошке паркове.

Он је рекао да би завршетком изградње објекта који се налази у Ботаничкој башти Србија добила јединствену целину и веома репрезентативан простор намењен еколошком образовању предшколске и школске деце и студената.

Како је предвиђено, у њему ће, између осталог бити простор за едукацију талентованих ученика за биологију и природне науке, хербаријум, галеријски простор са едукативним садржајима намењеним посетиоцима.

Изградња тог објекта почела је 1995. године, а на објекту бруто површине 1600 метара квадратних завршени су груби грађевински радови.

 

Loading