ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Ученичке задруге – потенцијал за предузетничко образовање

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је Министарство издвојило 29 милиона динара за унапређивање рада ученичких задруга у протекле две године, које су постале важан део образовно васпитног рада у школама и  препознате као потенцијал за предузетничко образовање.

Он је на отварању прве конференције о ученичким задругама „Ученичке задруге – могућности и значај за развој компетенција ученика“, истакао да је број задруга у школама повећан.

Након низа активности које је Министарство спровело ради оснаживања и подстицаја школа да формирају ученичке задруге, данас имамо укупно 112 основних и средњих школа које су основале ученичке задруге. До 2018. године, у образовном систему било је активно 55 ученичких задруга“, навео је министар и додао да је план Министарства да до краја 2023. године буде основано 350 ученичких задруга, што је и предвиђено Стратегијом развоја образовања и васпитања до 2030. године.

Он је поручио да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава оснивање и рад ученичких задруга, доделом финансијских средстава, као и саветодавним радом.

Министар је подсетио да је ове године, на основу два јавна позива,  43 основне школе у Србији добило  9,8 милиона динара за набавку машина, опреме, средстава и материјала за рад за различите пројекте које ће реализовати у задругама.

Израда предмета различитих намена –  шоља, сувенира, магнета, украса, накита, 3Д штампање, продаја цвећа, сушење воћа, преса за лименке, прерада и паковање воћа и поврћа, производња меда су само неке од активности којима се ученици у школама баве захваљујући развоју задругарства.

На конференцији су учествовали директори основних школа и задруга, који су представили примере добре праксе, разменили  искуства у циљу подршке школама које до сада нису основале ученичке задруге.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић представио је и нови Правилник о ученичким задругама, којим је олакшано њихово оснивање и функционисање.

Loading