ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Иновациони центар Електротехничког факултета спој квалитетног образовања и науке, технолошког развоја и иновација

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су данас Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду који је основан 2006. године као спин оф компанија факултета са циљем развоја иновација из области електротехнике и рачунарства, и повезивање науке и привреде.

Премијерка је рекла да је Србији потребна нова парадигма раста, као и нова економија и друштво која се заснива на знању и на иновацијама, на већем инвестирању у истраживање и развој и већој повезаности науке и привреде.

Центар за иновације Електротехничког факултета је центар који у пракси показује све то, рекла је Брнабић и додала да је поносна што у Србији постоји центар који сарађује са компанијама попут Сименса и Мерцедеса.

Шарчевић је оценио да су „квалитетно образовање, наука , технолошки развој и иновације“  у Иновационом центру на једном месту.

Министар је рекао да је један од циљева министарства како унапредити науку и навео да ће бити усвојен и нови закон о научно истраживачкој делатности. Он је рекао и да ће формирањем Фонда за науку муке оваквих центара нестати.

Шарчевић је оценио да ће долазак већег броја страних компанија допринети да млади људи остану у Србији.

Декан Електротехничког факултета Мило Томашевић оценио је да је Иновациони центар одличан пример како иновативност истраживача академске заједнице може да омогући да се потребе привреде и читаве економије задовоље на најбољи начин.

Директорка Иновационог центра Електротехничког факултета Милица Ђурић Јовичић казала је да пројекти овог центра помажу развоју привреде Србије али  доприносе и друштву да се развија на квалитетан начин.

Према њеним речима, Иновативни центар жели да допринесе „глобалном и стратешком циљу и да утиче на то да се у Србији задрже квалитетни људи који ће доприносити науци и привреди.

Желимо да пошаљемо поруку да иновације могу да се раде било где и да се јако квалитетни пројекти могу реализовати на иницијативу студената и кроз сарадњу науке и привреде и кроз рад на едукативним пројектима…Оно што желимо да даље урадимо је да кроз развој нових лабораторија омогућимо да се најсавременији пројекти раде овде и да се развијају не само наука, него и конкретни производи и сервиси који ће омогућити да се Србија и њена индустрија даље развијају , навела је она.

Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду кроз пројекте омогућује сарадњу докторанада, истраживача, професора, искусних инжењера, домаће и стране привреде.Имплементацијом научних резултата, ИЦЕФ доприноси развоју нових производа, решења, технологија и услуга према потребама тржишта. У изради иновативних решења за захтеве науке и индустрије примењују се напредне технолошке методологије.

Услуге, активности и пројекти организовани су у оквиру ИЦЕФ лабораторија: ИКТ и софтверско инжењерство, еЗдравство и биомедицинско инжењерство, Аутоматско управљање и обрадa сигнала за Индустрију 4.0, Интернет ствари (IoE) и Континуирана едукација. Лабораторијaма и пројектима руководе универзитетски професори и инжењери са међународним искуством.

Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду има 18 стално запослених инжењера, докторских студената и истраживача. Поред тога, ИЦЕФ тим чини и 62 сарадника који су ангажовани на основу њихових вештина и експертизе према потребама пројеката.

Loading