ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић најавио боље дане за високо образовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да је у припреми Закон о научно истрживачкој делатности као и да се ради на новом моделу финансирања факултета и мерењу квалитета високошколских установа.

Говорећи на панелу о образовању на Kопаоник бизнис форуму Шарчевић је рекао да су постојали бројни проблеми због којих конкурс за науку није могао да се обнови.

Било је свађе у самој економској заједници, затим није било регистра истраживача, рекао је министар

Он је додао и да се ради на новом моделу финансирања факултета, као и на мерењу квалитета високошколских установа.

Иду много бољи дани за високо образовање. Долазе нове компаније са развојним центрима, рекао је Шарчевић.

Председник САНУ Владимир Kостић оценио је да би требало формирати посебно министарство за науку и високо образовање.

Он је рекао и да је последњих шест година два пута слао предлог за оснивање посебног министарства.

Како је речено, у 2016. години научници у Србији објавили су око 7.000 научних радова што је на нивоу развијених земаља ЕУ, али су чак 75 одсто радова радили истраживачи са два највећа универзитета.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић казао је да се веза универзитета и привреде изгубила због лошег стања у привреди последње две деценије.

Оно што се замера универзитету, како је рекао, то је да се сматра да су универзитети фокусирани на истраживање а мање на наставу, као и слаба сарадња са привредом.

Једна од примедби која је доста честа је да постоји несклад свршених студената и тржишта рада. Ми треба да едукујемо студенте који треба да раде за будућност, закључио је Бумбаширевић.

Loading