ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Нема пречица за реформу образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је данас да нема пречица за реформу образовања и да је циљ тог процеса да млади имају разлога да остану у Србији.

На панелу у оквиру 19. Економског самита посвећеном новим националним циљевима у периоду од 2020-2030. године, Шарчевић је рекао да квалитет образовања мора да буде пресудан.

Он је оценио да су за сваку земљу људски ресурси најбитнији, да квалитет образовања почиње од предшколског узраста, да су реформе у тој области дуготрајне и да их тренутно прати интензиван процес дигитализације.

Министар је подсетио да се издвајају велика средства како би се подигла инфраструктура и повећао обухват деце када је реч о предшколском образовању.

Шарчевић је указао да се на пример кроз реформу основног образовања битно мења начин процеса наставе и учења и да се примењује учење кроз исходе, а не само пуко репродуковање садржаја.

Навео је и да је усвојен и Закон о дуалним студијама, а да се ради на стратегији образовања и науке до 2030. године.

Министар је оценио и да су у области науке направљени можда највећи помаци и подсетио да је усвојен Закон о Фонду за науку, као и Закон о науци и истраживањима.

Национална стратегија за остваривање привредног раста у наредној деценији и јачање банкарског система, приступање Србије ЕУ и перспективе Уније у светлу Брегзита, неке су од тема којима ће се 7. и 8. октобра у Београду бавити учесници 19. економског самита Републике Србије, у организацији ТГИ Гроуп Интернатионал.

Loading