ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Спортске и едукативне активности у циљу превенције ризичних понашања код деце

Пилот-пројекат „До успеха, заједно“ представљен је данас у Основној школи „Свети Сава“ у Врчину.

Реч је о заједничком пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, који се спроводи уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Амбасаде Израела.

Ово је једна од четири школе у којима се спроводи  пројекат у којем учествују ученици петог разреда, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и истакао посебну захвалност студентима који у пројекту имају улогу тзв тутора.

Деца ће њих лакше прихватити  него одрасле, они ће им помагати да се снађу у различитим ситуацијама, а са друге стране то је добро и за студенте, јер ће се већина њих бавити педагошким радом, поручио је Шарчевић.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је ово најважнији период одрастања у коме можемо да  утичемо на младе генерације како би се окренули здравијим стиловима живота.

Ако успемо да утичемо на њих, сутра ћемо бити  здравија нација, нагласио је Лончар.

Пети разред је период који носи посебне изазове за школарце и управо сада највише можемо да утичемо на њих, да у њима пробудимо не само одоговорност, већ и креативност, знање и улагање слободног времена на усавршавање, порука је министра омладине и спорта Вање Удовичића.

Представљању пројекта присуствовали су и aмбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији  и амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер-Кам.Пожелевши успех у имплементацији пројекта, амбасадорка Израела у Србији појаснила је да је пројекат  инспирисан израелским пројектом The Equalizer.

Идеја је да се спорт користи као превенција употребе дрога и спречавање ризичног понашања деце, рекла је амбасадорка. Она је додала да је пројекат почео пре 8 година у 8 школа, а данас у њему учествује више од 3.000 ученика из 300 школа.

Да бисмо успели, најважнија реч у називу пројекта је реч заједно, истакао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији. Орицио је изразио задовољство што је пројекат успешно адаптиран на услове  средине, и нагласио да је то заслуга добре сарадње три министарства.

Основни циљ пројекта је да се кроз спортске и едукативне активности креира средина у којој се негује поштовање и разумевање, као и савест о значају учења и здравих животних стилова, чиме се превенирају различита понашања као што су злоупотреба психоактивних  супстанци, насиље, алкохолизам и разни облици анти-социјалног понашања. Пројекат подразумева две компоненте, спортску (два пута недељно бесплатно тренирање фудбала) и едукативну (подршка учењу кроз израду домаћих задатака, подизање мотивације, али и стицање корисних вештина које су од значаја за стицање вештина ненасилне комуникације и развој самопоуздања).

Пројектом су обухваћени ученици петог разреда четири основне школе у Србији. Осим школе у Врчину пројекат се реализује  у ОШ „Иво Андрић“ у Нишу, ОШ „Јован Поповић“ у Крагујевцу и ОШ „Душан Радовић“ у Новом Саду. Мисија ОЕБС-а у Србији финансира Пилот- пројекат и пружа организациону подршку.

Loading