ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Турски инвеститори у Алексинцу уз подршку дуалног образовања

Промоција дуалног и предузетничког образовања одржана је у оквиру каравана „Дух младости“ у Алексинцу. Циљ Каравана је да будућим средњошколцима и њиховим родитељима приближи нови Национални модел дуалног и предузетничког образовања који предвиђа Закон о дуалном образовању.

Оно што између осталог доноси нови Закон о дуалном образовању јесте активна сарадња између наставника и лиценцираних инструктора, у циљу унапређења знања и вештина за занимања која су усклађена са потребама привреде, рекла је Габријела Грујић, помоћница министра просвете за стратешко планирање.

Такође, она је поручила да би млади из Алексинца у наредном периоду требало да се школују у области текстилне индустрије, с обзиром на интересовање турских компанија и компаније Грамер за ово подручје рада.

Усвајање Закона о дуалном образовању је, уколико већ ове недеље, на прагу. То нам говори да ћемо коначно имати један уређен систем на радост квалитета знања наших младих људи и високог степена одгoворности свих заинтересованих страна, као и да  ћемо успешно, уз законску регулативу успети да умрежимо образовање и потребе привреде, истакла је Грујић.

Она је додала да се од младих у Србији очекује да у будућности буду образовани, да имају квалитет знања који ће их засигурно учинити запошљивим одмах након формалног школовања. Доношењем оваквог закона „јефтина радна снага“ постаје прошлост Србије. Младим људима више нису потребне неформалне обуке, јер све предности знања у области савремене технологије усвајају за време формалног образовања. Сада ће то бити млади иновативни, креативни људи који знају шта је пројектовање, шта је руковођење ЦНЦ машинама, који познају савремене производне процесе , остају у Србији и чине моћ одрживости своје привреде.

Дуални модел стручног образовања је одличан пример комбиновања и размене нових сазнања и ведрог духа које доносе млади и искуства и традиционалних знања којима располажу инструктори у компанијама, истакла је Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије. Привреда се мора активније укључити у реализацију дуалног образовања, уколико не жели да јој квалификовани кадрови постану редак ресурс.

У Алексинцу се по дуалном моделу за сада школују месар и пекар, а подршку пружају друштвено одговорне компаније Меркатор С и Lesaffere. У наредном периоду ће се разматрати и увођење нових образовних профила по дуалном моделу, јер је дуално образовање образовање по мери привреде које уважава не само текуће, већ и будуће потребе. Алексинац пружа одличне примере добре праксе у сарадњи привреде и школа, међу којима је и сарадња Пољопривредне школе са пољопривредним газдинствима, у реализацији учења кроз рад, додала је Ковачевић.

У име омладинске организације „Spirit of Youth“ обратио се Милош Палоц који је истакао значај ове манифестације за младе из Алексинца. Он је позвао све присутне да на панел дискусији разреше све недоумице о дуалном моделу образовања, као и да подрже спорт и здрав живот учешћем у спортским играма.

Отварању манифестације је присуствовао и председник општине Алексинац Ненад Станковић, као и директори средњих школа и представници компанија.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, директорка Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић, као и представници локалне самоуправе, школа и компанија.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, каратеу, стоном тенису као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading