ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан радни састанак са представницима националних савета националних мањина

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја у среду, 4. марта 2020. године одржан је радни састанак са представницима националних савета националних мањина са циљем унапређивања образовања на језику националних мањина.

Обраћајући се учесницима састанка, председавајућа државна секретарка у Министарству задужена за ову област, Анамарија Вичек истакла је важност континуиране сарадње националних савета и Министарства.

Теме које су покренуте током састанка обухватиле су нове информације у вези са израдом и усвајањем реформисаних програма наставе и учења, као и са припремом новог каталога уџбеника на језицима националних мањина. Значајна тема које је отворена током састанка тиче се израде нове Стратегије развоја образовања 2027. Новина коју доноси нова Стратегија огледа се у укључивању тема из области образовања мањина, људских права у образовању и инклузивног образовања у главне токове планирања. Учесници су позвани да електронским путем доставе своје идеје које ће бити формулисане у новом стратешком документу. Стручно усавршавање наставника је област којој Министарство придаје посебан значај. Учесници радног састанка информисани су да је у току обука за унапређивање језичких компетенција наставника који предају на једном од осам језика националних мањина. Договор је да национални савети предложе наставнике шест предмета који се  полажу на завршном испиту за сваки од осам језика националне мањине, а који ће као аутори учествовати у реализацији ове обуке.

Учесници радног састанка сагласили су се да су у области образовања на језику националних мањина учињени значајни помаци током реформе образовања, као и да је наставак рада у овој области приоритет за све.  

Loading