ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Основној школи “Драган Лукић” постављен УВ индикатор

У оквиру кампање систематске едукација о одговорном понашању на сунцу “Заштита за све“ у Основној школи “Драган Лукић” у Београду данас је постављен УВ индикатор, односно мерач који тренутно очитава интензитет сунчевог зрачења.

Апарат је постављен у оквири кампање коју спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије,

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић оценила је да је превенција у свим областима веома важна када су деца у питању.

Са задовољством смо подржали ову друштвено одговорну кампању током које ће информисањем о одговорном понашању на сунцу, кроз едукације и постављање УВ индикатора, бити обухваћено преко 10.000 деце раног школског узраста у Србији, рекла је она новинарима.

Током кампање „Заштита за све” УВ индикатори ће бити донирани школама са највећим бројем ђака у Србији. У тим школама већ су одржане или су планиране едукације за просветне раднике.

У Основној школи “Драган Лукић” едукацију је водила  генерални секретар Удружења дерматовенеролога Србије и члан Стручног савета кампање Даница Тиодоровић.

Незаштићено и неограничено излагања сунцу код деце, посебно уколико је праћено опекотинама, може изазвати веома озбиљне и дугорочне здравствене последице, које се најчешће појављују у каснијим годинама живота. Управо у периодима када је сунчево зрачење најинтерзивније деца велики део свог времена проводе напољу. Зато је веома важно да их подсетимо да се заштите. Такође, важан део превенције је и да им њихови учитељи и наставници пренесу сазнања о томе које мере заштите је потребно да предузму у зависности од јачине УВ зрачења – да се склоне у хлад, обуку одећу дугих рукава и ногавица, носе капе или нанесу крему за заштиту од сунца, рекла је она.

Основна школа “Драган Лукић” на Бежанијској коси, коју похађа више од 1.500 ђака, једна је од највећих школа у Београду.

Директорка школе Александра Брајовић Зороњић казала је да је захвална организаторима и министарствима која ову акцију подржавају, као и да је задовољна што је ова школа  одабрана да буде прва у којој ће бити постављен УВ индикатор.

Loading