ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Србији постоји дуга традиција изучавања француског језика

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да универзитети и факултети из Србије кроз различите програме, пројекте и споразуме сарађују са универзитетима у Француској, али и у многим франкофоним државама.

Говорећи на конференцији франкофоних министара из области високог образовања, истраживања и научне франкофоније Ружић је истакао да у Србији постоји дуга традиција изучавања француског језика.

У школама у Србији реализује се билингвална настава – на српском и француском језику у седам школа, односно у једној основној школи и шест гимназија. Осим тога, у академској заједници Србије франкофона и франкофилна традиција заузима значајно и важно место. Томе у прилог говори и чињеница да се сваке године, у марту у оквиру месеца Франкофоније организују различите манифестације којима се промовише француски језик и култура“, рекао је он.

Ружић је подсетио да је Србија од 2015. године присутна у Универзитетској агенцији франкофоније (АУФ) и да чланство у овој асоцијацији има пет српских универзита – Универзитет у Београду, београдски Универзитет уметности, као и универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Реч је о веома значајној асоцијацији која промовише универзитетску франкофонију. Значај ове мрежа јасно показује и податак да броји преко 1000 чланова у свету. Та бројка показује виталност научне франкофоније“, навео је министар, који је том приликом честитао и шест деценија постојања ове асоцијације.

Ружић је изразио задовољство због учешћа на овако значајном скупу и прилици да допринесе афирмацији ове важне теме.

Loading