ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Ужичкој гимназији од септембра ново одељење за надарене ученике за спорт

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Основну школу „Слободан Секулић“ у Ужицу, једину школу у овом граду која има обогаћени једносменски рад. Један од циљева Министарства је и повећање броја школа које ће радити у једној смени.

Највећа помоћ у учењу ђацима је када школа има једносменски рад. Главни циљ је пружање додатне образовно васпитне подршке учењу и развоју ученика кроз различите моделе обогаћеног једносменског рада у школи, рекао је Шарчевић.

   Други сегмент на коме је потребно да школе раде, према министровим речима је формирање ђачких задруга.

У припреми су нови грантови који ће омогућити развој ђачких задруга при школама, најавио је министар Шарчевић.

Како је навео, ученици првог разреда ће од септембра имати нови предмет „Дигитални свет“ и да смо једна од ретких земаља која има информатику од првог разреда.

Он је посетио и Студентски дом у Крчагову, у коме је  обезбеђено 274 места за смештај студената.

 Министар Шарчевић посетио је данас и Ужичку гимназију, која има дугу традицију, која ће од следеће школске године, по први пут, имати одељење за надарене ученике за спорт.

            Ово је изузетна гимназија, која ће  следеће школске године да добије спортско одељење. Поред тога, Ужице има и одељење за надарене ученике за информационе технологије. Оба одељења су потребна граду и држави. Спорт морамо да негујемо јер је неопходан за правилан раст и развој деце, рекао је министар Шарчевић.

Он је истакао, да је јако важно да ученици наставе да се баве спортом, да не одустају од школе и да им је уз квалитетно образовање дата могућност да наставе образовање на факултетима.

Поред Спортске гимназије у Београду и Ужичке гимназије, од ове школске године, према министровим речима, спортска одељења ће имати и  Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Митровачка гимназија у Сремској Митровица,  Гимназија за талентоване ученике „Деже Костолањи“ у Суботици, Гимназија у Новом Пазару и нишка Гимназија „Девети мај“.

Предност ових одељења је што ће ученицима који тренирају различите спортове бити омогућено да редовно тренирају уз подршку предметних наставника.  Осим тога, применом савремених технологија ученицима ће бити омогућено да прате наставу на даљину када су на клубским или репрезентативним припремама и спортским такмичењима током школске године.

Представљању спортског одељења у Ужичкој гимназији присуствовао је и министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Министар Шарчевић одржао је и састанак са директорима основних и средњих школа из Ужица, Пожеге и Косјерића. На састанку су представљени будући правци развоја и реформе у образовању.

За реформе у образовању је потребно време. Ми морамо да радимо вредно и брзо да би те промене биле видљивије. Када говоримо о настави на даљину, то је посао који је одлично урађен. Од вас као директора очекујем да дајете предлоге, јер много тога од вас зависи, навео је министар.

Министар Шарчевић, посетио је и Академију струковних студија у Ужицу и нагласио да је важна интернационализација образовања.

Циљ нам је да почнете интернационалу сарадњу и да доводите стране професоре и студенте. То је важно за будућност, навео је министар и оценио да је Западна Србија добила струковну академију у складу са потребама привреде..

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић захвалио се министру Шарчевићу на подршци за важне пројекте и инвестиције у области образовања који су реализовани у овом граду и да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, препознало потребе овог краја како би се створили услови да млади остану у овом делу Србије. 

Loading