ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Унапређивање основног образовања и васпитања у иностранству на српском језику

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је на обуци за наставнике који се упућују на рад у допунске школе у иностранству и остварују образовно-васпитни рад на српском језику, да се континуирано ради на развијању свести о значају српског језика у очувању националног и културног идентитета и успостављању трајних веза са отаџбином.

„Наш заједнички задатак је ширење мреже школа у којима се остварује образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству и реализација свих активности које су усмерене на развијање свести о националном и културном идентитету и осећању припадности Републици Србији“, навела је она.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да се ради на повећању броја школа у којима се остварује образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству.

Образовно-васпитни на српском језику рад сада се организује у 22 државе, док је у школској 2017/2018. години релаизован у девет држава.

„Настава се сада реализује у Немачкој, Швајцарској, Француској, Италији, Словенији, Малти, Грчкој, Великој Британији, Норвешкој, Данској, Белгији, Холандији, Луксембургу, Шпанији, Русији, Јужноафричкој Републици, Аустралији, Новом Зеланду, а нове групе ученика у којима се остварује овај вид наставе, формиране су у школској 2023/2024. години по први пут и у Америци, Кипру, Исланду и Чешкој“, навела је она, додајући да је важно и настојање надлежних дипломатско-конзуларних представништва Републике Србије, као и удружења српких грађана у иностранству, да се овај оваква настава успостави и организује и у другим државама.
Министарка је рекла да је у овој школској години наставу похађало 9.162 ученика, распоређених у 502 наставне групе, док је наставу реализовало 134 наставника .

У школској 2017/2018. години наставу је похађало 4.197 ученика, а образовно-васпитни рад је реализовало 47 наставника.

Ђукић Дејановић је исказала посебну захвалност и подршку Заводу за унапређивање образовања и васпитања, који је заједно са Министарством просвете организовао ову обуку за наставнике.

„Верујем да ће вам ова обука пружити стручну подршку у остваривању процеса наставе и учења, допринети даљем развоју и унапређењу наставне праксе и обогатити већ позната методичка искуства. Сигурна сам да ћете у земљи пријема на достојанствен начин представљати своју државу и да ћете својим професионалним радом допринети неговању српског језика, традиције и културе српског народа и јачању трајних веза са отаџбином“, поручила је министарка наставницима.

Наставнике је поздравио и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

Loading