ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Успешне иновациjе ће дати подстицаj привреди и омогућити отварање нових радних места

Србиjа има много потенциjала за иновациjе у свим областима живота и треба да се у том правцу орjентише ради унапређена пословања, поручено jе на панелу поводом завршетка Програма подршке иновациjама у Србиjи коjи jе спровео фонд за иновациону делатност уз подршку EУ и Светске банке. Четворогодишњи Програм подршке иновациjама у Србиjи, коjи се затвара овог месеца, имао jе за сврху подстицање иновативног предузетништва ради унапређења конкуретности предузетничког сектора и дугорочних изгледа за раст Србиjе, као и подузање свести о технолошком развоjу и иновирању у економиjи.

Kорисници тог пилот проjекта – домаћи предузетници и њихове иновациjе – већ су постали саставни део иновационог екосистема Србиjе и ефективно доприносе развоjу њене иновативне економиjе.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић на самом почетку, навео је да програми који су били део Пројекта подршке иновацијама у Србији допринели јачању истраживања и развоју иновација у Србији и показали колико су иновације важне за развој српске привреде.

Он је навео да не жели да ово буде крај, већ почетак за нову подршку иновацијама. Србија има велики потенцијал у знању и иновативности што је показао и Фонд за иновациону делатност, зато, у годинама које следе, наши циљеви су да постанемо конкурентнији, да снажније подржимо нашу науку и њен однос са привредом и да привреда од тога види корист.

Он се захвалио Европској комисији која је препознала важност финансирања иновација као значајну за економски развој Србије и која је подржала овај пројекат кроз претприступне ИПА фондове у износу од 8.4 милиона евра, као и Светској банци чији тим је допринео да се дугогодишње знање Светске банке у овом домену преточи у најбоље могуће програме за подршку иновацијама и повећање конкурентности српске привреде.

Mаjкл Девенпорт, шеф Делегациjе EУ коjа од 2011. подржава оваj програм кроз претприступне фондове са 8,4 милиона евра, рекао jе да jе са задовољством обавестио људе у Бриселу о „импресивним резултатима“ проjекта, коjи будућност иновациjа ставља у контекст пословања.

„Tо jе нешто ново у Србиjи, осетљиво и крхко“, истакао jе он, додавши да jе ризик улагања у таj програм био велики, али да су резултати видљиви.

Успешне иновациjе су, како jе указао, веома битне за предузетнике, jер ће дати подстицаj привреди и омогућити отварање нових радних места.

Девенпорт jе поздравио подршку коjу Влада Србиjе пружа фонду за иновациону делатност, изразивши наду да ће буџет бити обезбеђен и за даљи његов рад, као и да ће доћи до надоградње већ постигнутог.

„EУ ће наставити да подржава рад фонда, у оквиру даљег програма за подршку, а подржаваћемо и везе између научне, истраживачке и пословне заjеднице“, поручио jе он, додавши да jе циљ унапређење пословања.

Државни секретар у Mинистарству просвете, науке и технолошког развоjа проф. др Вера Дондур истакла jе да се иновациjе више не дешаваjу само у великим системима, већ међу младим људима коjи су способни да окупе тимове.

„Aли треба бити спретан у бизнису и зато Влада Србиjе мора да шири иновативну културу међу свим становницима“, рекла jе она, додавши да потенциjала има свуда, у свакоj области нашег живота и делатности. Према њеним речима, Србиjа jе мала земља, али можемо да преточимо резултате истраживања у иновациjе.

Говорећи из угла награђене компаниjе, директор предузећа „мБраин Tраин“ Иван Глигориjевић рекао jе да, када jе он аплицирао за средства из фонда за иновациону делатност, ниjе ни знао шта тачно значи реч „старт ап“, али се ситуациjа сада битно изменила.

Схватили смо да морамо да се такмичимо и да нашу иновациjу пласирамо глобално, обjаснио jе, додавши да jе новац коjи jе његова компаниjа добила из фонда пре свега уложен у консултантске услуге, што jе било од кључног значаjа за успех подухвата, иако су у почетку били скептични с тим у вези. Tакође jе важно инсистирати на заштити интелектуалне своjине, закључио jе он.

Kроз седам jавних позива за финансирање и суфинансирање, Фонд jе примио скоро 500 предлога иновативних проjеката из свих делова Србиjе, углавном из високотехнолошких области, али и из традиционалних индустриjа.

Седамнаест компаниjа остварило jе приход од продаjе или давања у закуп своjих иновативних производа, девет jе успоставило међународну сарадњу, док су две осигурале дистрибутера за америчко тржиште. Фонду jе поверено спровођење и новог заjедничког проjекта Mинистарства, EУ и Светске банке чиjи jе циљ успостављање система трансфера технологиjе из академске заjеднице ка приватном сектору

Loading