ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Велико интересовање за упис на нова одељења хемије и биологије

Још три дана је остало до краја пријављивања за пријемни испит за нови гимназијски смер хемије и биологије, а већ сада влада велико интересовање будућих средњошколаца.

То показује податак да је до сада скоро 300 пријава за 100 места у гимназији “Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Петој и Осмој београдској гимназији, “Бора Станковић“ у Нишу и Првој крагујевачкој.

Увођење смера за ученике надарене за хемију и биологију представља новину у образовном систему Србије и део је реформе гимназијског образовања.

Циљ Министарства просвете науке и технолошког развоја је да ученици наставе школовање усмерено ка биологији и хемији, али и ка биохемији, биотехнологији, молекуларној биологији, медицини, ветерини, фармацији, стоматологији, пољопривреди…

Како је објаснио директор Јовине гимназије Радивоје Стојковић реч је о озбиљним студијским програмима који захтевају висок ниво знања из хемије и биологије, а које ће ученици да стекну у средњој школи.

Ова одељења су усмерена пре свега на висока постигнућа ученика и то у областима које се данас веома брзо развијају и за занимања која се у будућности тек очекују, рекао је Стојковић.

Према његовим речима истраживачки дух, који већ постоји код ђака тог узраста, посебно ће бити активиран кроз експерименте и лабораторијске вежбе.

Наиме, на овом смеру ђаци ће да стичу знања рачунарства и информатике у функцији изучавања биолошких и хемијских информационих система, часове теорије и вежбе из биологије и хемије имаће у групама од по десет ученика, а латински ће да буде усмерен ка потребама учења те две природне науке.

Ученици ће у сваком разреду имати и нови предмет примењене науке, који ће им омогућити да развију међупредметне компетенције и да из школе изађу са квалитетним знањем.

Циљ је да стигну до државне матуре са изузетно високим нивоом постигнућа када су у питању природне науке, рекао је Стојковић.

Пример школе која има одељења за ученике посебно надарене за природне науке је чувена школа „Колмогоров“ при Московском државном универзитету Ломоносов. Изузетна пажња међупредметно постављеним смеровима природних наука се поклања и у образовним системима Европске уније, попут оних у немачким савезним државама и Француској.

Ученици заинтересовани за хемију и биологију могу да се пријаве за упис у гимназији “Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Петој и Осмој београдској гимназији, “Бора Станковић“ у Нишу и Првој крагујевачкој.

Пријемни испит заказан је за 1. јуна, а ученици ће решавати тест из биологије, хемије или оба, уколико се изјасне за полагање оба предмета.

Препоручује се припрема ученика задацима комбинованог теста из Збирке задатака за завршни испит. Ученик је положио уколико успешно уради 50 одсто задатака са пријемног испита.

Бесплатна припремна настава организована је у свим гимназијама које уписују одељења ученика са посебним способностима за биологију и хемију.

Термини часова припремне наставе су суботом од 10 до 12 часова у Петој београдској гимназији, уторком и четвртком од 20 часова у Првој крагујевачкој гимназији, радним данима од понедељка до четвртка у термину од 14 до 16 часова у Осмој београдској гимназији.

Радним данима од 20 часова припремна настава је у Гимназији “Јован Јовановић Змај“, а у  Гимназији “Бора Станковић“ је уторком и четвртком у термину од 12 или 14 часова, у зависности од распореда похађања наставе ученика осмог разреда.

Loading