ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Западнобалкански Мудл-Мут

У Вараждину је крајем новембра одржан 6. Западнобалкански Мудл-Мут, традиционално окупљање стручњака различитих профила на тему коришћења система за управљање учењем Мудл (енг. Moodle), али и уопште тема везаних за учење на даљину путем интернета и коришћење ИКТ-а у образовању. Скуп су заједнички организовале Мудл Мрежа Србије и ХрОпен – Хрватска удруга за отворене суставе и Интернет.

Скуп су отворили Снежана Марковић, помоћница министра просвете, задужена за област средњег образовања и васпитања и образовања одраслих и проф. др Невен Врчек, декан Факултета организације и информатике Свеучилишта у Загребу, који се налази у Вараждину.

Уводна тема конференције била је дигитална зрелост школа (енг. e-maturity), веома актуелна како у Србији тако и у Хрватској, која је отишла неколико корака даље, захваљујући пројекту „е-Школе“, који се односи на успостављање система развоја дигитално зрелих школа у оквиру пројекта целовите информатизације процеса пословања школа и наставних процеса у сврху стварања дигитално зрелих школа за 21. век.

Оквир за електронску зрелост школа који се користи у пројекту е-Школе састоји се од 5 димензија: планирање, управљање и вођство, ИКТ у учењу и подучавању, развој електронских компетенција (наставника и ученика), ИКТ култура и ИКТ инфраструктура (рачунарска и мрежна).

 У Србији ова тема долази у центар пажње због предстојеће промене статуса предмета „Информатика и рачунарство“, као и јачања школа у домену развоја међупредметних компетенција (па и дигиталне) и уопште унапређења образовног процеса у складу са смерницама за унапређивање улоге ИКТ у образовању, донетих 2013. године које се могу у целини преузети на овом линку.

МПНТР и МТТТ, према акционим плановима, имају заједнички задатак да припреме план и спроведу реализацију развоја ИКТ инфраструктуре и уопште развоја дигиталне зрелости образовно-васпитних установа, тако да су искуства хрватских колега веома драгоцена за планирање и спровођење овог процеса и код нас.

Шест предавања на овом западнобалканском  скупу се односило на искуства примене Мудл-платформе у основним и средњим школама и на факултетима у Србији.  

Loading