ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Научно-технолошки и иновациони систем

Важна обавештења

drone pilot photographer prepares launch flight

Научно-технолошки и иновациони систем доприноси убрзаном развоју Републике Србије кроз побољшање квалитета и ефикасности науке, технолошки развој и иновације и даљу интеграцију у Европски истраживачки простор, чиме се помаже да се достигну стандарди развијених економија. Република Србија постаје окружење које подржава развој нових иновативних пројеката, истраживања и решења, као и професионалних компетенција наших инжењера и истраживача. Рад на стимулативном правном оквиру, као и повећање финансијских средстава за улагање у истраживање и развој разлог су зашто Република Србија напредује и позиционира се као економски успешна и иновативна земља.

У доба дигитализације, Србија жели да побољша и ојача своју позицију иноватора кроз рад Владе Републике Србије и спровођење подстицајних мера попут лакшег започињања пословања, лакшег запошљавања, стварање нових подстицаја за истраживање, развој и стварање интелектуалне својине, као и других мера за олакшано дигитално пословање. У циљу подстицања истраживања, развоја и стварања интелектуалне својине и иновација oсновани су Фонд за иновациону делатност Републике Србије и Фонд за науку Републике Србије  који пружају финансијску подршку научноистраживачким организацијама и привреди за развој иновација.

Ради обављања делатности истраживања, стварања, развоја, примене и пласмана иновација, као и добијања статуса организације за обављање иновационе делатности, Министарство региструје развојно-производне, истраживачко-развојне и иновационе центре, пословно-технолошки инкубатори, научно-технолошки паркови, центар за тренсфер технологија, као и иноватиори који су у посебном регистрације регистровани у Министарству.

Loading