ЋИРИЛИЦА | LATINICA

6. дијалог образовних политика Кина – ЦИЕЗ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је у Народној Републици Кини од 27. маја до 2. јуна 2018. У оквиру посете министар је учествовао на 6. Дијалогу образовних политика Кина-ЦИЕЗ, универзитете и стручне школе и присуствовао свечаности отварања Канцеларије за развој српско-кинеске сарадње у Венџоу.

            Шести Дијалог окупио је око 200 учесника из Кине и земаља централне и источне Европе, представника ресорних министарстава и образовних институција.

Учесницима је добродошлицу пожелео заменик министра образовања НР Кине Тиен Суеђун, који је навео да одржавање овогодишњег Дијалога у години 40. јубилеја од почетка кинеских привредних реформи и ере отварања према свету, започетих управо у Шенџену, носи велики значај одражавајући отвореност Кине да учи од других што је особина која има покретачку снагу за примену нових реформи и иновација. Кина и ЦИЕЗ треба да се допуњавају у својим предностима и карактеристикама образовног система, да снажно унапређују сарадњу у области високог образовања, иновација и предузетништва, стручног образовања, школског спорта, учествујући тако и у заједничкој изградњи „Појаса и пута“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, рекао је Тиен.

У осврту на претходно одржани Дијалог у Новом Саду, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је изнео кратак преглед корака који су предузети у Србији на пољу реформе образовања, међу којима су дигитализација и интернационализација образовног система уврштени у приоритетне активности.

На маргинама Дијалога, министар Шарчевић састао се замеником кинеског министра образовања. Тиен је похвалио успех који је остварио 5. Дијалог одржан у Новом Саду прошле године и високо оценио залагање Србије које се угледа учешћем на највишем нивоу. Шарчевић је навео да је Министарство започело процес интернационализације образовања у оквиру којег је планирано и отварање међународног центра у Сремским Карловцима по узору на светске универзитетске комплексе где ће се похађати најквалитетнији студијски програми српских факултета на енглеском језику. Предложио је организовање такмичења из области економије и бизниса српских и кинеских, које би се касније проширило и на остале ЦИЕЗ.

Loading