ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Милићевић са директорима школа о платформи „Чувам те“

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић на скупу у Аранђеловцу поводом обуке директора школа за коришћење Платформе „Чувам те“ рекао је да обуке на платформи до сада похађало близу 38.100 запослених, 17.500 ученика и 5.050 родитеља. На скупу су се обратили и министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић и министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић .

Министарство просвете је од самог почетка интензивно учествовало у креирању едукативних садржаја и обука на платформи. До сада смо припремили 13 обука које покривају теме  превенције и процедуре поступања школа у ситуацијама вршњачког насиља, дигиталног, породичног, трговине људима, заштите деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, сарадња полиције и школа у превенцији, обука за запослене у вртићима, улога породице“, навео је министар Милићевић.

Он истакао да је Влада Републике Србије препознала „потребе свих наших ресора у области заштите од вршњачког насиља и израдила Националну платформу „Чувам те“ управо са циљем јачања и координисаног деловања свих надлежних система у спречавању насиља“.

Министар је подсетио да је Национална платформа почела са радом још у априлу 2021. године, када је пуштен у рад део платформе који се односи на информисање и едукацију ученика, родитеља и запослених у установама система образовања у области заштите од насиља.

Свесни смо да се кроз систем образовања преламају различити друштвени проблеми -проблеми вредносног система, породично насиље и други облици ризичног понашања, али исто  тако знамо да  систем образовања не може да пружи одговарајући одговор без подршке других система. Када говоримо о вршњачком насиљу, морамо нагласити да је реч о сложеном друштвеном феномену у чијој превенцији и заштити је неопходно поступање свих нас, свих надлежних система и установа, сваког појединца и целокупне заједнице“, истакао је министар.

Он је нагласио да је Министарство просвете у претходном периоду интензивно радило на унапређивању законске регулативе у области заштите од насиља и подсетио да је током новембра месеца 2022. године Министарство просвете формирало Радну групу за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања коју су чинили представници свих надлежних институција из система социјалне и здравствене заштите, полиције, тужилаштва, као и представници репрезентативних синдиката.

Министар је навео да су у складу са закључцима Радне групе урађене су измене и допуне законске и подзаконске регулативе, те да је измена законске регулативе у процесу усвајања.

Он је поручио да ће Министарство наставити интензивно да ради на јачању васпитне улоге школа, развијању превентивних ресурса и на унапређивању капацитета запослених за пружање подршке ученицима и сарадње са родитељима.

Овај посао ми у Министарству не можемо да радимо сами и он нема смисла уколико ви нисте укључени и посвећени свим овим процесима. Зато сматрам да је данашњи састанак  изузетно важан и да све школе неизоставно морају да буду део Платформе „Чувам те“ , казао је Милићевић и захвалио запосленима у школама Влади Републике Србије, Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, као и свим надлежним министарствима коју учествују у раду ове Платформе.

Република Србија има нулту толеранцију на сваки облик насиља, а у борби против насиља сви треба да буду сложни и удружени. Безбедност деце јесте и треба да нам буде приоритет свима и зато су све наше активности усмерене ка повећању степена њихове безбедности. Ова платформа је још један у низу корака државе којим показује да жели да заштити сваког грађанима, а посебно децу“, рекла је министарка Дарија Кисић Тепавчевић и позвала центре за социјални рад да благовремено уносе све пријаве насиља на платформу „Чувам те“ и да реагују одмах по свакој пријави.

Министар Михаило Јовановић  рекао је да Влада Републике Србије, на челу са председницом Владе Аном Брнабић, је 2021. године, пустила у рад платформу ,,Чувам те“, прву Националну платформу за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији.

Ова платформа је јединствено и поуздано место где сви грађани, деца и наставници могу да се информишу и нађу одговоре и савете за различите ситуације у развоју, усмеравању и подршци деци, као и да изврше онлајн пријаву насиља. У ту сврху смо умрежили око 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центре за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва.

До сада је организовано више онлајн обука за установе образовања и васпитања, као и центре за социјални рад, а данас опет идемо корак даље и организујемо прву обуку уживо за запослене у јавним институцијама који раде на платформи како би потенцијалне пријаве још брже решавали, како би држава ефикасније деловала и спречавала сваки облик насиља“.

Loading