ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Београд: Трибина о Нацрту закона о уџбеницима

У оквиру Јавне расправе о Нацрту закона о уџбеницима данас је одржана трибина у Београду.

Представљајући новине које доноси Нацрт, помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић је истакла да је једна од кључних новина то што ће уџбеници моћи да буду дигитални. Да би школске књиге могле да буду само у дигиталној форми, у закон је уведена одредба да је уџбеник основно дидактичко средство у било ком облику или медију.

Када дигитални уџбеник буде предвиђен законом, биће усвојени стандарди за његову израду, као и нови план уџбеника, појаснила је Недељковић.

Она је нагласила да ће ово решење омогућити јефтиније, праведније и доступније образовање, а да ће ученицима дигитални уџбеници бити и занимљивији и функционалнији, што ће утицати и на повећање њихових знања и вештина.Основа за учење и даље ће, у највећем броју случајева, остати папирни уџбенички комплети.

Новина је и то што је предвиђено укидање квота по којој су за неки уџбеник, да би био у употреби, морали да се изјасне наставници најмање пет одсто ђачке популације, рекла је помоћница. Ова одредба у претходном закону уведена је јер је постојало готово 80 лиценцираних издавача уџбеника на тржишту. Када је уведено да је минимална квота да се нека књига нађе у учионици, да изње учи најмање пет одсто ученика, многи су нестали са тржишта. Опстали су само највећи, подсетила је.

Како би се појефтинила цена уџбеника и укинуло црно тржиште Нацрт предвиђа и да ће школе уџбенике моћи да набављају посредством ученичких задруга. Провизије које узимају посредници могле би да буду подељене напола, тако да део остаје задрузи, а за други износ дала да буде повољнија цена, истакла је Недељковић.

Измењен је и начин за подношење рукописа и одобравање уџбеника, тако да рокови за овај посао буду краћи, а процедура једноставнија. Биће укинуте и листе прегледача уџбеника, које је до сада потписивао министар, а нови пропис дефинише критеријуме ко може бити прегледач, са намером да та листа буде дужа, без сукоба интереса и како би процес био транспарентнији.

И даље ће постојати обавеза да се исти уџбеници користе у школама четири године, тј. да се на сваке четири године бирају нови уџбеници. Само у изузетним случајевима, уз сагласност Министарства просвете, школе ће моћи да промене књиге које користе усред четворогодишњег циклуса.

Једна од новина биће и Центар за нискотиражне уџбенике, који би требало да реши проблем материјала на језицима националних мањина, али и уџбеника прилагођених слабовидој деци, као и литературу за средње стручне школе коју издавачи, због малог броја примерака, не желе да штампају. Додатна средства за овај фонд биће обезбеђена из буџета. Издавачи који не буду објављивали нискотиражне уџбенике, а обавезали су се на то, или они који не буду уплаћивали новац у фонд, биће кажњени.

Loading