ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, 10. април

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете ове школске године налази се у календару важних датума који се обележавају у школама, наведено је у допису Министарства просвете, науке и технолошког развоја упућеном директорима школа у Србији.

Школама је предложено да у седмици од 11. до 15. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада, а у складу са узрастом ученика, планирају активности и садржаје којима би се ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића. Међу предложеним делима су: „Басне“, делови „Писма Харалампију“, одломци „Живота и прикљученија“, као и критички делови „Совјета здраваго разума“.

На иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, као Дан сећања изабран је дан смрти овог српског просветитеља – 10. април (по старом календару 28. март). Тај датум је изабран јер је у историографији једини релевантан датум, који се односи на Доситеја Обрадовића, а за који се зна да је поуздан.

Димитрије Доситеј Обрадовић рођен је 1739. (или 1742. године) у банатском румунском селу Чакову, близу Темишвара. Био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII века, али и најзначајнији заступник просветитељских идеја међу свим Јужним Словенима. Између осталог, творац је и идеје да се пише на народном језику, како би књиге биле разумљиве свима који тим језиком говоре. Истицао је значај врлина и вредности – као што су доброта, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање и сарадња.

На сајту Задужбине „Доситеј Обрадовића“ www.dositejeva-zaduzbina.rs, наставници и ученици могу видети више информација о Доситејевом животу и делу, као и раду Задужбине.

Loading