ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Донација Владе Јапана као подршка унапређењу образовања у локалним заједницама

Влада Јапана обезбедила је Текстилно-технолошко и пољопривредној школи „Деспот Ђурађ“ из Смедерева 72,848 евра за набавку опреме за стручно усавршавање ђака као подршку унапређењу услова образовања у локалној заједници.

Школа у Смедереву је једна од две пољопривредне школе са којима су потписани уговори 2016. године за набавку опреме за стручно усавршавање ђака. Школа Деспот Ђурађ је добила 72,848 € за набавку два трактора, једног миксера за тесто, једне коморе за ферментацију и два микроскопа за текстил. Донирану опрему ће користити ученици који похађају наставу у два подручја рада, а то су Пољопривреда, производња и прерада хране и Текстилство и кожарство.

Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  Амбасади и народу Јапана захвалио се саветник министра просвете Милош Благојевић.

Сигуран сам да ће оваква донација потпуно променити перспективу образовања и рада у овој школи. Имали смо прилику да видимо како све  то изгледа и чини ми се да је то управо оно што  недостаје овој школи. У разговору са директором видим да су планови већ направљени како ће се ове машине искористити на најбољи могући начин и надам се да ће се сви ти планови и остварити , рекао је Благојевић.

Морам да напоменем да ово није први пројекат који подржава амбасада  Јапана и да , дуги низ година,  практично од 1999. године  пружају помоћ становништву Србије. Сигуран сам да ће се ова сарадња наставити и да је ово дугорочно пријатељство, додао је Благојевић.

Министар амбасаде Јапана у Републици Србији  Масахиро Суга изразио је  задовољство чињеницом  што ће кроз овај  пројекат ученици имати више практичне наставе већ  од овог полугодишта.

 Јапан је до сада обезбедио неопходну опрему за бројне образовне установе у Србији. Ипак ово је први пут да донирамо опрему за стручно усавршавање ђака. Врло сам задовољан што ће кроз овај  пројекат ученици имати више практичне наставе почевши од овог полугодишта. Да би Србија обезбедила одрживи развој,  сматрамо да је најважније да развија младе таленте који су будућност ове земље. Надам се да ће кроз овај пројекат пријатељство између Србије и Јапана бити још јаче, рекао је министар Амбасаде Јапана у Републици Србији Масахиро Суга.

Донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана.

Од 1999. године у Србији је реализовано 207 ПОПОС пројеката у укупној вредности од око 12.4 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији током истог периода премашује 500 милиона евра.

Loading