ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуални профил модни кројач велика подршка текстилној индустрији у Чачку

Дуално образовање један је од начина подизања квалитета знања ученика, као и могућност да каријеру граде у свом граду, у својој земљи, порука је округлог стола на тему новог образовног профила – модни кројач по дуалном образовању, одржаном у сали Градског већа у Чачку.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић, истакала је да је град Чачак дао изузетан допринос развоју дуалног образовања и да је Министарство подржало развојни план локалне самопураве са тежиштем на текстилну индустрију тако што је, уз подршку ГИЗ-а, креиран профил модни кројач.

Овде је текстилна индустрија изузетно јака и наша обавеза је била да креирамо профиле по дуалном моделу који ће је подржати, рекла је Грујић.

Она је додала да се убрзано ради и на припреми Законa о дуалном моделу студија у високом образовању, а у сарадњи са Војском Србије на увођењу још два образовна профила за потребе наменске индустрије.

То су техничар наоружања и техничар за муницију и ракетну технику, које ћете и ви моћи да развијате кроз сарадњу Машинске школе и Техничког ремонтног завода у Чачку, истакла је помоћница министра.

Градоначелник Чачка  Милун Тодоровић подсетио је да се у четири средње стручне школе на подручју Моравичког округа по моделу дуалног образовања школује 185 ученика у оквиру три образовна профила – модни кројач, бравар заваривач и трговац, који праксу обављају у 27 компанија.

Надам се да ћемо веома брзо добити дуално образовање и на факултетима, што ће створити могућност да имамо што више кадрова са квалитетним дипломама, вреднованим од стране послодаваца, јер циљ овог модела образовања јесте да школујемо оне профиле, који су потребни привреди, рекао је Тодоровић.

Директор Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић додала је да је ПКС пре три године, на иницијативу привредника, започела активности на увођењу дуалног система образовања у образовни систем Србије.

То значи искорак у реализацији стручног средњег образовања како би се на квалитетнији начин обављала практична настава, односно  процес учешћа компанија у реализацији практичне наставе, истакла је Ковачевић.

Округли сто организовали су Град Чачак и ПКС – Регионална комора Моравичког и Рашког округа, а догађај су подржали и Машинско-саобраћајна школа Чачак и компаније „TIFFANY Production“ и „P.S. Fashion Desing“.

Loading