ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање у функцији ефикаснијег тржишта рада

Закон о дуалном образовању ускоро би требало да се нађе на јавној расправи, најавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на отварању конференције “Дуално образовање у функцији ефикаснијег тржишта рада” у Привредној комори Србије.

Министар је подсетио да је пре пет месеци направљен добар Акциони план који се, између осталог, односи и на  увођење дуалног образовања у законске оквире. “Развој привреде је у експанзији, а развој дуалног образовања га прати. Претходни период обележио је интензиван рад на терену, током којег су представници Министарства, Привредне коморе Србије и локалних самоуправама интензивно радили на плану уписа у средње школе за  наредну школску годину, који ће се разликовати од досадашњег и биће у складу са потребама привреде“, истакао је министар.

Обраћајући се на конференцији председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж нагласио је да је Влада Србије као један од приоритета поставила управо увођење дуалног система образовања и да је до сада на томе много урађено. Захваливши ресорном министру на подршци, Чадеж је подвукао да је у за последњих пет месеци урађено више него за претходних годину и по дана.

„Увођење система образовања који је усклађен са тржиштем рада у млађим годинама доноси двоструку добит – предузећа добијају стручне кадрове, а млади перспективу за рад“, рекао је државни секретар за образовање, истраживање и иновације Швајцарске Мауро дел Амброђио. Он је истакао да је дуално образовање важан фактор успеха привреде, наводећи да се 67 одсто младих у Швајцарској опредељује за дуално образовање.
Како је рекао, систем стручног образовања може значајно да допринесе смањењу незапослености, посебно младих, али и повећању конкурентности и иновативности привреде. „Систем образовања не може да се копира, али уверен сам да ће Србија наћи свој пут да уведе свој систем стручног образовања. Реформа у области образовања је интензивна и иде у правцу увођења модела дуалног образовања“, рекао је дел Амброђио.

На крају конференције обратио се и премијер Србије Александар Вучић истакавши да дуално образовање значи суштинску дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности. „Србија ће у наредне три године  имати раст од 3,5 до 4 одсто, али да би тај раст био одржив морамо да реформишемо образовање и да филозофију дипломе заменимо филозофијом рада“, поручио је премијер.

Вучић је рекао да је увођење дуалног образовања велика промена и да ћемо се уколико будемо у томе успели придружити најразвијенијим земљама Европе.  У том је смислу поменуо пример Швајцарске у којој деца почињу да зарађују и са 15 година, док у Србији почињу и са 30, чиме се губи трећина радног века. Премијер је навео да је свестан да ће бити много отпора у прихватању дуалног образовања, да ће чак из привреде вероватно тражити и субвенције, али је додао да се то питање у земљама са дуалним образовањем уопште не поставља, јер, како је објаснио, приватник има користи од тога.

На конференцији су учествовали министри државне управе и локалне самоуправе, привреде, рада и запошљавања, омладине и спорта  Ана Брнабић, Горан Кнежевић, Александар Вулин, Вања Удовичић. Скуп у Привредној комори Србије окупио је  велики број представника просвете, привреде и надлежних институција с циљем јачања сарадње у области дуалног образовања Србије и Швајцарске.

 

 

 

 

Loading