ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ЕУ позитивно оценила реформе у области образовања у Србији

Mинистар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да Влада Србије наставља да препознаје образовање као један од својих апсолутних приоритета и изразио задовољство резултатима који су у протеклом периоду постигнути у  тој области.

Ружић који је председавао седници Међуминистарског савета за праћење и усмеравање спровођења реформе у области образовања истакао је да је охрабрујуће што је те резултате препознала и похвалила Европска унија.

Процес спровођења реформи у области образовања у Србији и током претходних година добијао је позитивну оцену Делегација Европске уније. То је потврда посвећености у спровођењу реформе и унапређивању квалитета система образовања и васпитања, као би тај систем био што правичнији и ефикаснији“, рекао је министар.

Он је подсетио да је усвајањем Стратегије за развој образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, потврђен значај реформе  система образовања, као и да су предвиђене јасне и свеобухватне мере и активности за испуњење постављених циљева.

Веома смо захвални Европској унији, која је у претходном периоду препознала квалитет нашег стратешког оквира који је важио до 2020. године и подржала  реформске активности у области образовања“, навео је Ружић.

Како је истакнуто, Европска комисија поздравила је и чињеницу да је Министарство просвете започело рад на изради Акционог плана за период од 2023. до 2026. године који је неопходан за спровођење Стратегије развоја образовања и васпитања до 2030. године.

 Европска комисија оценила је да је веома значајно што је Србија успоставила Национални оквир квалификација (НОКС), као и то што је усвојила Национални извештај о инклузивном образовању за период од 2019. до 2021. године, који представља изазове када је реч о повећању обухвата и унапређивању квалитета, правичности, ефикасности и релевантности инклузивног образовања.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануле Жиофре изјавио је да је „улагање у младе и образовање кључно, јер млади морају да стекну вештине и компетенције за сналажење у комплексности савременог света. Такође је од изузетног значаја да свако дете има једнаке могућност учења, приступа образовању и стицања потребних вештина. Због тога ЕУ подржава Србију у реформи образовања и усклађивању са смерницама политике на нивоу ЕУ и региона.

Као што је наведено у Извештају EK о напретку за 2022. Србија је постигла напредак у протеклој години, посебно у консолидацији Националног оквира квалификација и предузимању корака како би се осигурала усклађеност система осигурања квалитета у високом образовању са препорукама ЕУ.

Такође, недавно је усвојена и Национална стратегија за младе до 2030. године и радујемо се акционим плановима и документима који су у припреми  и који ће водити српску образовну политику у наредном периоду, а ЕУ остаје партнер и подршка Србији у реформама за боље образовање за младе“, закључио је Жиофре.

На данашњем скупу, између осталих учествовали су и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар спорта Зоран Гајић и  министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов, као и представници министарства финансија, правде и туризма и омладине.

 

Loading