ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Компанија Горење у систему дуалног образовања

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић и генерална директорка компаније Горење Београд Станка Пејановић потписали су Меморандум о сарадњи, којим ће та  компанија подржати образовање и развој практичне наставе ученичких кадрова у средњим стручним школама и на факултетима.

Прва активност која ће се реализовати је пракса за ученике 10  стручних техничких школа како би стекли неопходну праксу и упознали процесе сервисирања Горење апарата, као и да лакше прођу кроз будући процес запошљавања, после завршене средње школе. Меморандум о сарадњи потписан је у присуству председника Привредне коморе Србије Марка Чедажа и директорке Горење корпоративног универзитета Ирене Водопивец.

Након потписивања уговора Грујић је рекла да је Горење као друштвено одговорна компанија дала подршку образовању младих у Србији отворивши им врата и омогућивши им да  стичу савремене вештине и функционална знања у реалном радном окружењу, што ће им свакако та врата и задржати отвореним приликом запошљавања.

Наглашавам да су у сарадњу укључени како ученици, тако и студенти на пракси у Горењу,  који ће својим ангажовањем на пројектним задацима имати прилику да систем не само учине одрживим, већ и да га унапређују, додала је Грујић.

Она је истакла да ће вештина управљања знањима коју ће млади стећи у сарадњи са Горењем биће награђена и стипендијама што такође указује да компанија вреднује, цени и валоризује ученички и студентски допринос у процесу учења кроз рад.

Горење у Србији има заокружен пословни процес кроз производњу, продају и сервис који обезбеђује постпродајну услугу свим купцима Горење апарата. У сарадњи са образовниим установама, компанија Горење се у Србији фокусира на унапређење вештина и знања образовних профила који су неопходни за обезбеђење одрживог пословања у Србији.

Драго ми је да смо након усвајања Закона о дуалном образовању прва компанија која потписује подршку програму. Меморандумом дефинишемо и много ширу област сарадње и са факултетима и са средњим стручним школама чиме омогућавамо да у процесу селекције скратимо време потребно за увођење новозапослених у процесе рада, а тиме унапређујемо квалитет услуге за наше кориснике. Постпродајна услуга је за нас у Горењу веома важан елемент укупног корисничког искуства јер у Србији већ четврта генерација расте уз Горење кућне апарате,  изјавила је Пејановић.

Она је најавила  да ће први програм који ће бити реализован пракса у 10 овлашћених сервиса у 8 градова са максимално 19 ученика по дану на обуци.

Председник привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да Горење потврђује да, као свака озбиљна и успешна компанија, дугорочно планира и размишља не само о унапређењу производње, технолошком осавремењавању, повећању извоза, већ и о развоју свог кадровског потенцијала, као најважнијег од свих ресурса, кроз сарадњу са образовним установама – средњим школама и факултетима, просветним институцијама, пословним асоцијацијама.

У томе и убудуће може да рачуна на пуну подршку Привредне коморе Србије која је иницијатор и један од најактивнијих учесника у процесу увођења дуалног образовања и усклађивања  образовног система са потребама  привреде, истакао је Чадеж.

Сарадња потписана Меорандумом подразумева обезбеђивање стручне праксе, као и могућности сарадње кроз гостујућа предавања, заједничке радионице, програме стипендирања, менторске програме, формирање нових едукативних курсева, подршку школским пројектима, као и могућност надоградње дефинисаних оквира сарадње у обостраном интересу компаније и појединачних школа са којима ће компанија у наредном периоду потписати сарадњу.

Горење Београд већ више година сарађује са факултетима економског усмерења и обезбеђује посебно осмишљене праксе за студенте ФЕФА у оквиру финансија и рачуноводства, продаје и маркетинга. Уговори о пословној сарадњи потписани су и са Економским факултетом у Београду, Факултететом техничких наука у Новом Саду, Пољопривредним факултетом у Земуну  и Економским факултетом у Нишу.

Горење је лидер на тржишту Србије и већ 67 година негује чврсте везе за својим потрошачима. Горење у Србији запошљава 2.300 људи и има три фабрике за производњу кућних апарата и једну која производи алате за аутомобилску индустрију и белу технику.

Loading