ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић и амбасадор НР Кине у посети Научно-технолошком парку „Београд“

У Научно-технолошком парку“Београд“ на Звездари, који је отворен пре годину дана, већ раде 23 иновативне компаније, међу којима је однедавно и једна из Кине, што отвара могућност за нова радна места. То се данас могло чути приликом посете министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића и амбасадора Кине у Србији Ли Манчанга, Научно-технолошком парку „Београд“. Министар Вербић, након посете компанијама, рекао је да можемо бити задовољни за првих годину дана рада, имајући у виду да је било потребно 30 година од идеје до оснивања Научно-технолошког парка.

 „Можемо бити задовољни јер већ имамо 23 компаније које су станари Научно- технолошког парка, од којих су неки и са других континената“, рекао је министар Вербић.

Он је додао да кроз Научно- технолошки парк могу да се сагледају сви бенефити таквих пројеката, као и да се утврди бизнис модел за будући научно технолошке паркове. 

„Надам да ће у догледно време почети да ничу паркови и у другим деловима Србије. Пре неки дан смо потписали уговор о почетку изградње научно- технолошког парка у Новом Саду“, рекао је министар и додао да у Научно-технолошком парку нису компаније које примају новац од државе, већ компаније које запошљавају.

У знак захвалности за до сада остварену сарадњу министар Вербић поклонио је амбасадору НР Кине, Њ.Е. Ли Манчангу, сребрњак са ликом великог српског научника Михајла Пупина.

Амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији Ли Манчанг рекао је да је Србија је релативно мала земља, али велика нација у свету, која је давала и даје допринос развоју човечанства.

„Познат је Никола Тесла, Пупин, Иво Андрић, Новак Ђоковић и Србија може да се такмичи са било којом земљом у свим областима. Српски народ је вредан, паметан и из онога што сам видео уверен сам да ће ваша земља и млади људи имати лепу будућност“, рекао је кинески амбасадор. Он је нагласио да постоји велики простор за сарадњу Србије и Кине у науци и технологији.

 

Директорка Научно- технолошког парка на Звездари Гордана Даниловић Грковић позвала је иновативне компаније да се пријаве на конкурс и почну да раде у оквиру технолошког парка јер су то „фабрике будућности“.

„Научно- технолошки паркови су фабрике будућности и ми верујемо у тај потенцијал који постоји у науци и истраживању“, рекла је Даниловић и додала да је на почетку било тешко јер нису имали на кога да се угледају у Србији, али да су презадовољни оним што је до сада урађено.

У кинеској Изи планет компанији, која се бави израдом апликација за мобилне телефоне, кажу да њихова фирма види Србију као врата за улазак на европско тржиште.

Осим кинеске компаније министар и амбасадор посетили су и компанију „Строубери енерџи“ која производи соларне клупе и соларно дрво за пуњење мобилних телефона, али и фирму „ЕОН плус“ која се бави прозводњом софтвера за заштиту животне средине.

Loading