ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На српско-кинеском Мешовитом комитету за научну и технолошку сарадњу потписан Протокол и листа одобрених пројеката

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије боравила је у посети  Кини од 17. до 22. јануара где је учествовала на 4. заседању српско-кинеског Мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу у Пекингу.

Министарство просвете науке и технолошког развоја представљали су државни секретар Владимир Поповић и помоћници министра Виктор Недовић и Никола Танић. Кинеску страну Мешовитог комитета је предводио заменик министра у Министарству науке и технологије НР Кине Wei Huang.

Учесници су презентовали информације о истраживању, развоју и иновационим политикама у својим земљама, а урађен је и преглед пројектних предлога и селекција пројеката у позиву за подршку мобилности истраживача (4. циклус пројеката), као и у позиву за подршку заједничким истраживачко-развојним пројектима (ова врста позива је расписана први пут).

Дискутовало се и о будућој српско-кинеској сарадњи у области науке и технолошког развоја.

На крају састанка је потписан Протокол са заседања, који обухвата и листу одобрених пројеката- 19 пројеката у позиву за подршку мобилности истраживача и шест пројеката у позиву за подршку заједничким истраживачко-развојним пројектима.

Договорено је да следеће заседање Мешовитог комитета које би требало да буде одржано за две године буде у Београду.

Државни секретар Владимир Поповић оценио је да постоји огроман простор за сарадњу Србије са Кином.

Врата за ту сарадњу су нам широм отворена, како због одличних политичких односа наших Влада, и традиционално добрих односа наших народа, али и наше истраживачке заједнице са кинеским колегама, навео је он.

У делегацији Србије биле су и заменик шефа мисије Републике Србије у НР Кини Татјана Панајотовић-Цветковић и Марлена Марковић, трећи секретар мисије.

Делегација Министарства просвете Србије разговарала је и са делегацијом Министарства просвете Кине коју је предводио заменик министра Tian Xue Jun.  Акценат у разговорима је био на проналажењу могућности за просветну сарадњу две државе у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, а посебно у оквиру механизма „16+1“ (државе централне и источне Европе, и НР Кина).

Анализирани су и резултати 5. Дијалога о политикама у области образовања, који је оржан прошле године у Новом Саду а било је речи и о могућностима интензивније сарадње у сегменту мобилности студената.

Делегација Министарства просвете посетила је и више института и универзитета у Пекингу и Шангају (China National Research Institute of Food & Fermentation Industries , Institute of Materia Medica, Shanghai Jiao Tong University и друге).

Loading