ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наставак CEEPUS Програма у Србији

Уговор о спровођењу Средњоевропског програма универзитетске размене (CEEPUS IV) потписан је у Варшави, а Србија ће бити једна од 15 земаља Централне Европе која ће путем овог програма омогућити студентима и професорима високошколских установа да учествују у академској мобилности.

У име Владе Србије споразум је јуче потписала државна секретарка у Министарству просвете проф. др Маријана Дукић Мијатовић која је истакла да држава овим наставља да ствара услове за унапређивање међународне академске сарадње са земљама централне и јужне Европе.

У периоду од академске 2017/2018. до академске 2022/23. године, укупно 1219 студената је учествовало у програмима студентске размене са циљем стицања ЕСПБ бодова, али и у академским разменама ради спровођења истраживања и писања мастер или докторске тезе, док је чак 1837 професора учествовало у програмима мобилности наставног особља. Истовремено, број иностраних предавача и студената који су у истом периоду кроз CEEPUS програм реализовали своју мобилност на високошколским установама Републике Србије износи 1531“, рекла је државна секретарка.

На церемонији потписивања уговора, која је протекла и у знаку обележавања тридесетогодишњице CEEPUS-а, и свечано је уручена и Министарска награда Мрежи Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking (FINALIST), којом координира Факултет техничких наука, Универзитета у Новом Саду и предводи проф. др Маринком Масларићем.

Ово је најпрестижније признање у CEEPUS програму, које се једном годишње додељује мрежи с највећим успехом у реализацији активности планираних приликом подношења пријаве.

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) је средњоевропски програм универзитетске размене који пружа могућност студентима и професорима високошколских установа да учествују у академској мобилности.

Основни циљ овог програма је унапређење образовања на високошколским институцијама земаља чланица програма. CEEPUS омогућава размене у виду кредитне мобилности (мобилност са циљем стицања ЕСПБ бодова), истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и тзв. летњих школа.

Државе чланице CEEPUS -а су: Аустрија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Македонија, Мађарска, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Чешка. Програм је основан 1994. године, а Србија му је приступила 2005. године.

Loading