ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нова генерације Еразмус Мундус стипендиста

Више од 50 студената основних и постдипломских студија из Србије од октобра ће наставити студирање на неком од европских универзитета захваљујући Еразмус Мундус програму стипендирања.

На свечаном окупљану нове генерације Еразмус Мундус стипендиста у Ректората БУ, државна секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зорана Лужанин је истакла да је мобилност студената стратешки циљ ове земље и да ће њихово искуство бити значајно у процесу подизања квалитета високог образовања.

„Ми јесмо део европског образовног простора, али то још увек недовољно користимо. Циљ Европе је да бар 20 одсто студента проведе макар један семестар на неком другом факултету, ми смо још далеко од тог циља, али желимо да идемо ка њему“, рекла је Лужанин.

Како је додала, оно што недостаје је да стварно искористимо искуство које су претходне генерације студената који су били на размени.

„Не постоји бољи начин да проверите свој квалитет него преко студената који негде оду и пренесу шта је оно што им је био проблем тамо или шта је било добро. Њихово искуство треба да уградимо и у поступке подизања квалитета високог образовања“, рекла је она.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, честитајући овогодишњим добитницима стипендија, рекао је да бу волео да их у наредним годинама буде још више и да свечана сала Ректората буде пуна.

„Искористите ову могућност највише што можете. Поред стручног усавршавања, упознаћете друге културе, колеге на факултетима, а бити Европљанин значи упознати друге културе, националности…Вредно учите, али се и забављајте“, поручио је Бенедикт студентима.

Студентима су се обратили и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду Далибор Солдатић и Марија Филиповић Ожеговић из Фондације „Темпус“.

„Свесни смо тога да је сад сезона годишњих одмора, али је преостало средстава за размену наставника и студената, а да би било конкретне размене о каквој говоримо данас, потребно је да се то формализује у форми пројекта и да онда када се одобри финансирање можемо да имамо још већи број корисника стипендија“, указује Марија Филиповић. Конкурс за пројекте под називом Кредитна мобилност отворен је до 24. септембра

Једна од стипендиста који ће од октобра отићи на усавршавање у иностранство је и Јелена Здравковић, која ће са дипломом прехрамбеног технолога Пољопривредног факултета из Београда, двогодишње мастер студије наставити у Белгији, Португалу и Немачкој.

„Највише сам се пријавила због технологије пива, коју јако волим, и надам се да ћу у Католичком универзитету „Лувен“ научити много о технологији пива и унапредити своје знање и вештине“, рекла је она Танјугу.

Софија Петровић, већ је боравила 10 месеци у шпанског Гранади, где је завршила трећу годину шпанског језика, а сада је алумниста Ерасмус Мундус програма.

Како каже, искуство које се стекне студирањем у иностранству је нешто посебно и због тога жели да што већи број студената чује за програм и укључи се у њега.

„Студије у Шпанији и Београду се нису много разликовале, више су сличне него различите, али је живот у земљи у којој се говори шпански језик, где се свакодневно живи култура коју волим, је нешто што овде не може да се доживи и због чега је овај програм посебан“, рекла је Петровић.

Програм Еразмус Мундус пружа подршку високошколским институцијама у развоју заједничких програма на нивоу мастер и докторских студија и у развоју међународне сарадње са другим универзитетима. Програм обезбеђује стипендије за студенте и наставнике високошколских установа за студијске боравке и наставак студија у иностранству.

Loading