ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од јануара два нова Мастер 4.0 програма, који спајају ИТ и бизнис знања

Након уписа прве генерације Мастер 4.0 студената у новембру, у другом семестру још 70 студената биће у прилици да упише ове програме и на Машинском и Математичком факултету Универзитета у Београду, као и на Универзитета у Нишу.

Мастер 4.0 програми настали су у сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и невладине, непрофитне организације Иницијативе „Дигитална Србија“ како би се повезала савремена ИТ знања са пословним вештинама потребним за развој дигиталних производа и услуга.

Ове програме су креирали заједно државни факултети са вишедеценијском традицијом у области технологије, економије и менаџмента, али и више од 75 успешних ИТ и компанија из других сектора, које су понудиле предаваче и омогућиле обавезне праксе за студенте. Мастер 4.0 програме заједнички су креирали београдски Електротехнички и Факултет организационих наука, затим Универзитет у Крагујевцу, Универзитет у Нишу, а ту је и програм који су партнерски развили Машински и Математички факултет из Београда.
У новембру уписана је прва генерација Мастер 4.0 студената која је окупила 46 талентованих и младих људи, који ће у наредном периоду надограђивати своја знања из анализе података, биоинформатике, машинског учења, вештачке интелигенције, виртуелне реалности, као и предмета као што су менаџмент, финансије и рачуноводство, маркетинг и предузетништво.

Снага Мастер 4.0 програма лежи у темељном и применљивом знању које ће кроз више од 130 предмета студентима понудити преко 300 предавача са неких од најбољих факултета из Србије, страних универзитета и компанија које су се доказале на домаћем, али и глобалном тржишту дигиталних производа и услуга.

Декан Машинског факултета у Београду, професор Радивоје Митровић рекао је да очекује да ће Мастер 4.0 програми унети значајне промене у високо образовање у Србији.

Ново индустријско доба захтева образовни систем који школује инжењере са врхунским теоријским интердисциплинарним знањима и практичним компетенцијама, који ће бити креативнији, иновативнији и спремни да одговоре на технолошке изазове Индустрије 4.0. У Србији и региону не постоје формални студијски програми који се баве едукацијом у области Индустрије 4.0, зато очекујемо велику заинтересованост студената за наш нови студијски програм, рекао је он.

Митровић је додао да овакав концепт академског образовања Машински факултет темељно припрема већ неколико година.

Декан Природно-математичког факултета у Нишу, др Перица Васиљевић да ће се на овом програму инсистирати на стицању практичних знања.

Наш Мастер 4.0 програм даје управо одговор на питање, како сирове податке трансформисати у смислене и корисне информације које омогућавају ефикасније планирање и боље одлучивање. Студијски програм омогућава студентима стицање практичних знања и вештина које могу да примене почев од науке, технике и технологије, до медицине, фармације, финансија, маркетинга и других области савременог друштва, рекао је он

Међу ИТ компанијама које учествују у реализацији програма су Мајкрософт, Комтраде, Инфостуд, Сyмфони, Сиеменс, Ендава, Леви9, САП, Сага, док су међу укљученим компанијама из других сектора и Телеком Србија, Кока-Кола Хеленик, Металац, Рајфајзен банка, НИС и многе друге.
Детаљи конкурсног рока за упис на Мастер 4.0 програм биће објављени на Мастер 4.0 сајту, као и на сајтовима наведених факултета.

Loading