ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана седница Савета за реформу високих струковних студија

Савет за реформу високих струковних студија одржао је данас седницу у Београду, а састанку је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић.

На седници су разматрани предлози које је урадила ужа Радна група која се бави реформом високих струковних школа. Међу предлозима били су и принципи на којима би се високe струковне школе спајале, као и принципи управљања тим установама.

Шарчевић је навео да је основни циљ да се у складу са законом подигне квалитет струковног образовања.

 Намера је да се подигне квалитет струковног образовања у смислу боље везе са привредном и универзитетом. Циљ је  да се боље уреде статути, односно избор у звања и обезбеди већи квалитет наставе, као и уреде финансије, рекао је он.

Према његовим речима, у изменама и допунама Закона о високом образовању биће много нових решења, а предвиђено је и да се на нивоу Академије високих струковних студија уведе функција менаџера.

Шарчевић је навео да не треба да постоји бојазан да ће приликом спајања установа „мање успешна школа бити на терету успешније“.

Ово тело ће направити механизме да се то не деси, истакао је он.

Шарчевић је рекао да је један од циљева Министарства привлачење страних студената и ученика.

Не можемо их привлачити тиме што ће бити нелегалних одељења, неакредитованих модела, било да је оснивач држава или приватно лице. Спречићемо и да се из региона преливају такве школе код нас, казао је он.

Председник Савета проф. др Бранислав Јеремић, који је и потпредседник Националног савета за високо образовање оценио је да се високе школе морају трансформисати и да је глобални предлог да се спајање ради по територијалном принципу.

Он је поновио да је циљ да се подигне квалитет и навео да постоји добра сарадња МПНТР и Националног савета за високо образовање.

Састанку су присуствовали и државни секретар МПНТР проф. др Владимир Поповић и помоћник министра просвете за високо образовање доц. др Бојан Тубић.

Loading