ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Откриће наших научника – пре 8000 година праисторијске бебе храњене брижљиво израђеним кашичицама

Наши научници, окупљени око ERC BIRTH пројекта, којим руководи проф. др Софија Стефановић на Институту Биосенс у Новом Саду, дошли су до значајног открића које указује да се са неолитом појављује нова храна за бебе која је могла имати важан утицај на скраћење дужине дојења, а самим тим и на први пораст људске популације.

Индиректне доказе о иновацијама у исхрани беба пронашли су анализом неолитских кашика са нашег локалитета Старчево. Наиме, иако се на хиљаде оваквих кашика појављује широм неолитског света, археолози су их до сада углавном интерпретирали као алатке будући да су на њима видљиви трагови употребе. Насупрот тој претпоставци, наши научници су сматрали да би трагови на кашикама могли бити последица уобичајeног понашања беба које су у праисторији, као што то раде и данашње бебе, грицкале кашике током процеса храњења.

Како би тестирали ову претпоставку, сарадник на BIRTH пројекту, стоматолог проф. др Бојан Петровић са Медицинског факултета у Новом Саду, руководио је експерименталном студијом којом је произведено 3000 отисака млечних зуба на материјалу од кости, од којих су и кашике биле произведене. Поређење метричких и морфолошких карактеристика експериментално добијених трагова и трагова на кашикама, показало је да се ради о траговима људских зуба након чега су наши научници резултате овог значајног открића објавили у часопису PLOS ONE у чланку Bone spoons for prehistoric babies: detection of human teeth marks on the Neolithic artefacts from the site Grad-Starčevo (Serbia)’, DOI: 10.1371/journal.pone.0225713. Бројност ових кашика у неолиту Европе, сада када је откривена њихова функција, говори у прилог томе да је неолит донео значајне иновације у дохрани и да је вероватно, нова врста хране доступна од неолита, попут житарица и млека припитомљених животиња, могла бити међу намирницама коришћеним за производњу потпуно нове врсте кашице за праисторијске бебе.

Откриће наших научника привукло је и значајну пажњу шире међународне јавности, о чему сведочи и то што је недавно у  престижном часопису “Forbes“ објављен чланак који говори о праисторијским кашикама из Србије и о значају открића наших научника.

Целокупан чланак који је објављен у часопису “Forbes“ можете погледати на овом линку: https://www.forbes.com/sites/kristinakillgrove/2019/12/24/prehistoric-parents-let-their-babies-teethe-on-these-bone-spoons/#3d13dbb97cbe

Линк до 3Д модела неолитске кашике са нашег локалитета Старчево, која се налази у Народном музеју у Београду, у ранонеолитској збирци чији је кустос Андреј Старовић, један од аутора објављеног рада:

https://figshare.com/articles/Bone_spoons_for_prehistoric_babies_Detection_of_human_teeth_marks_on_the_Neolithic_artefacts_from_the_site_Grad-Star_evo_Serbia_/11410275

 

 

Loading