ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пашић: Важно да деца у школама уче о здравој исхрани

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милан Пашић оценио је да је значајно да деца у школама уче о здравим навикама у исхрани и додао да се та тема и обрађује кроз различите активности.

У претходном периоду урађена је и легислатива по овом питању, свакако да је процес промене навика у исхрани дуг и биће успешан уколико у овоме будемо имали сарадњу и подршку родитеља“, рекао је Пашић у Лозници на конференцији која је одржана у оквиру пројекта „Здрава храна у школама“.

Пашић је  рекао да је Министарство увек отворено за размену примера добре праксе, нарочито када је реч о важним темама, као што је исхрана код деце школског узраста.

Тема здраве исхране у школама није нова, а кроз реформу образовања у протекле четири године имплементација ових тема и садржаја у самим предметима  подигнута је на виши ниво“, рекао је Пашић.

Закључак дводневне посете представника амбасада Данске, Финске, Норвешке и Шведске Лозници и Тршићу је да је од велике важности да се деца од раног узраста уче здравим навикама у исхрани и да размишљају о смањењу отпада од хране.

У оквиру пројекта Здрава храна у школама – искуства у Србији и нордијским земљама, 9. и 10. јуна организоване су радионице припреме хране са школском децом и родитељима, као и панел-дискусије са учешћем српских и нордијских стручњака на тему припреме здравих оброка у школама и важности правилне исхране за развој школске деце.

Амбасадор Шведске у Србији, Њ. Е. Јан Лундин рекао је да су захваљујући подршци Савета министара нордијских земаља, четири амбасаде реализовале овај догађај у сарадњи са Градом Лозницом.

Намера је да се покаже како храна у школама може бити одржива уз коришћење производа малих локалних произвођача. Здравље деце је на првом месту, можемо да учимо једни од других, а Србија има веома јаку прехрамбену културу“, рекао је амбасадор Шведске.

 

Веома је важно да деца имају одговарајућу исхрану у школама, будући да је гојазност један од највећих проблема данашњице. Са друге стране, наша је намера да узмемо у обзир и заштиту животне средине, важно је да се користе локални производи, оно што нам је најближе – то је идеја које смо у име нордијских земаља представили овде“, рекао је амбасадор Финске у Србији, Њ. Е. Kимо Ледевирта.

Током радионица припреме хране са децом и родитељима су кували и дружили се заменица Амбасаде Kраљевине Данске, Маријане Гаде Топац, запослени нордијских амбасада, као и блогери посвећени здравој исхрани – Маја Петровић, Kристина Гашпар и Јано Сич, уз подршку кувара амбасаде Шведске Ларса Екберга и глумца и музичара Бојана Ивковића. Списатељица за децу Јасминка Петровић са тинејџерима из Лознице и Тршића разговарала је о својој новој књизи „100 лица столица“ која се бави односом према природи.

На панелима који су посвећени здравој и квалитетној исхрани школске деце су, уз нордијске стручњаке, говорили и бројни представници из Србије, а присуствовали су и градоначелници Ваљева и Шапца.

 

Loading