ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почела изградња ученичког дома у Пољопривредној школи у Крњачи

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник београдске општине Палилула Александар Јовичић положили су данас камен темељац за изградњу новог ученичког дома при Пољопривредној школи ПК Београд.

Данас почињемо изградњу нове зграда Ученичког дома Пољопривредне школе. С обзиром на чињеницу да је последњи дом ученика у Београду саграђен пре 60 година, можемо слободно рећи да је ово велики дан, не само за школу, већ и за образовни систем и за Београд“ рекао је министар Бранко Ружић након полагања темељца.

Министар је рекао да ће нови објекат за смештај ученика бити површине 4000m2, и да ће се у оквиру комплекса, поред школе и дома ученика, бити уређени и додатни садржаји за окупљање ученика и спортске активности.

Ова инвестиција се реализује у оквиру Пројекта „Образовање за социјалну инклузију“, који се финансира средствима зајма Банке за развој Савета Европе и средствима буџета Републике Србије.

У оквуру овог пројекта до сада је изграђено, реконструисано и опремљено 13 објеката ученичког и студентског стандарда у Републици Србији, чиме је обезбеђено укупно 2620 нових места за смештај ученика и студената у Свилајнцу, Трстенику, Крагујевацу, Чачаку, Шабацу, Лесковцу, Суботици, Ужицу и на Палићу“, рекао је министар.

Директорка Пољопривредне школе Драгана Беновић каже да ће нови дом ученика пружити врхунске услове за смештај и исхрану ученика.

Изградњом Дома ученика омогућићемо нашој деци да живе у мирној, зеленој оази, баш као и њихови вршњаци, из најпрестижнијих светских интерната„, рекла је Беновић.

Нова зграда пројектована је тако да се обезбеде високи стандарди прве A категорије, за боравак, исхрану, учење и дневне активности ученика: собе за смештај ученика, управни блок, библиотека, дневни боравак, кухиња, ресторан, магацини, перионица, економски блок, лифт и други неопходни садржаји који су прилагођени и за особе са инвалидитетом.

Укупна бруто површина објекта је око 4000m2, капацитета 111 корисника од чега 4 корисника са инвалидитетом. Испред зграде ученичког дома биће слободна површина као простор за окупљање ученика, а са задње стране објекта је предвиђен спортски терен. Изградњом објекта дома за смештај корисника, ученика средње Пољопривредне школе, комплекс ће се употпунити са функционалним садржајима који су школи недостајали.

Вредност радова је 2.650.000 евра и по уговору са извођачем требало би да буду завршени до краја јануара 2022. године.

Loading