ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка стратегијама паметне специјализације и трансферу технологије у југоисточној Европи

Напредак, резултати и изазови у вези са развојем и имплементацијом успешних стратегија паметне специјализације, иновационих екосистема и капацитета за трансфер технологије биле су главне теме конференције о паметним специјализацијама и трансферу технологија која је 18. јуна одржана на Политехничком Универзитету у Букурешту.

Конференцију је организовао обједињени истраживачки центар Европске комисије (JRC) и румунско Министарство за истраживање и иновације и Извршна агенција за високо образовање, истраживање, развој и финансирање иновација.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић учествовао је у две панел сесије ”Укључивање актера иновационог екосистема у паметну специјализацију у земљама Западног Балкана” и „Унапређење иновационих политика у Југоисточној Европи путем стратегија паметне специјализације и технолошког трансфера“, на којима је представио процес израде Стратегије за паметне специјализације Републике Србије.

Он је, између осталог, истакао да је у мају 2019. године завршен процес предузетничког откривања кроз јавно-приватни дијалог који је укључивао велики број кључних представника из привредног, академског, цивилног и владиног сектора. Недовић је навео и да је процес који је спроведен Европска комисија оценила као пример добре праксе и  представљен  је другим државама и регионима као пример како треба да се ради.

Заменица генералног директора Обједињеног истраживачког центра Европске комисије Чарлина Вичева је у уводном обраћању похвалила процес израде Стратегије за паметне специјализације Републике Србије. Навела је да се остваривањем дијалога истраживачке заједнице, владиног, привредног и цивилног сектора могу утврдити могућности пословања у појединим областима привреде у одговарајућем региону. На тај начин инвестирањем у иновације у препознатим приоритетним областима долазимо до економске трансформације и привредног раста.

Детаљну вест са Портала РТС-а о догађају можете видети ОВДЕ.

Loading