ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Поред средњошколаца од понедељка 15. марта и старији основци прелазе на онлине наставу

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Републици Србији, у складу са препорукама Кризног штаба од 12. марта 2021. године, донета је одлука да се, у седмици од 15. до 19. марта 2021. године, за све разреде другог циклуса (V-VIII) основне школе, настава организује путем наставе на даљину. За ученике првог циклуса, од I до IV разреда, настава се организује свакодневно у школи кроз непосредан образовно-васпитни рад.

Министарство је тим поводом свим школама, преко школских управа, упутило упутства.

Свака школа је у обавези да ближе уреди начин планирања, организовања и остваривања образовно-васпитног рада путем наставе на даљину уз важећи распоред часова, у складу са оперативним планом.

Образовно-васпитни рад путем наставе на даљину реализује се на основу распореда часова за свако одељење, у реалном времену, путем изабраног система за управљање учењем, коришћењем савремене информационо-комуникационе технологије, обезбеђујући остваривање прописаних циљева, исхода и стандарда постигнућа.

Као и до сада, обезбеђено је емитовање часова наставе путем Јавног медијског сервиса РТС и платформе РТС Планета.

Часови редовне наставе трају 45 минута, односно могу да трају и краће од 45 минута, о чему одлучује школа, уважавајући специфичне околности и узраст ученика. Уколико ученици искажу потребу, наставник ће организовати и час допунске, додатне и припремне наставе.

Школа је у обавези да измени оперативни план рада и да измењени план рада достави надлежној школској управи на сагласност. Директор школе је у обавези да упозна запослене, родитеље и ученике са начином организације образовно-васпитног рада путем наставе на даљину, као и са њиховим обавезама, правима и улогама, посредством већ успостављених канала комуникације.

Начин реализације наставе ће се надаље прилагођавати у складу са препорукама надлежних органа и институција, а које су условљене епидемиолошком ситуацијом.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја користи прилику да се још једном захвали свим запосленима у установама образовања и васпитања на посвећеном деловању и одговорном поступању којим обебеђују успешно остваривање образовно-васпитног рада и укупног рада у школи, као и на дисциплини, поштовању и спровођењу свих епидемиолошких мера које чине да школе буду сигурно и безбедно место за ученике и запослене.

 

Loading