ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Повељама „Доситеј Обрадовић“ награђени појединци и установе за доприносе у области образовања

Министарство просвете Републике Србије  доделило је повеље „Доситеј Обрадовић“ појединцима и установама образовања и васпитања који су током 2023. године доринели унапређувању образовања и васпитања.

 

Основна школа „Вук Караџић“, Књажевац

Основна школа „Вук Караџић“ за своје ученике организује веома разноврстан и богат васпитно-образовани рад који се огледа у лепези наставних и ваннаставних активности. За своју посвећеност школа је награђена Мајском наградом коју додељује општина Књажевац.

Велики проценат ученика, њих 24 одсто се пласирало и учествовало на такмичењима и смотрама од општинског до међународног нивоа и освојило велики број награда.

Установа је посебно посвећена подизању квалитета инклузивног образовања и јачању својих капацитета за спречавање осипања ученика из образовног система.

Основна школа „Братсво јединство“ Куцура

Основна школа „Братство јединство“ из Куцуре васпитно-образовни рад обогаћује учешћем у различитим пројектима путем којих осавремењује услове за извођење наставе, али и подстиче тимски рад и заједништво ученика и наставника. 

Школски простор прилагођен је особама са инвалидитетом.

Школа је пример добре праксе, што је препознато и од стране струковиних удружења и стручних завода, па су се примери извођења наставе из ове школе нашли у зборницима радова, а наставници ове установе добили су признање за креативног учитеља и плакету „Стјепан Хан“ као најбоља школа за информатизацију у Војводини. 

ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац

Основна школа „Илија Гарашанин“ из Аранђеловца посвећена је увођењу новина и разноврсности у васпитно-образовни процес и својим ученицима нуди садржаје попут екологије и роботике, а од 2016. године школа је добила статус Еко школе.

Наставници своје ученике подстичу на критичко мишљење примењујући савремене наставне методе.

У школској 2010/2011. години школа постаје огледна школа за образовање одраслих у оквиру програма „Друга шанса“.

У два циклуса екстерног вредновања, школа је оцењена највишом оценом –четворком, а залагање управе школе и запослених препознато је од стране локалне и шире друштвене заједнице.

 

ПУ „Радост“ Нови Бановци

ПУ „Радост“ из Нових Бановаца последњих пет година интензивно ради на унапређивању инклузивног приступа и јачању професионалних капацитета запослених за примену нове програмске концепције „Године узлета“.

Установа посебну пажњу посвећују психосоцијалној подршци родитељима деце са сметњама у развоју кроз организовање групе за подршку у којој су родитељи ко-водитељи радионица.

У циљу веће видљивости особа са инвалидитетом и сметњама у развоју и обезбеђивања шире подршке у заједници, установа је активан учесник и домаћин промотивних активности, а у сарадњи са колегама из других предшколских установа подстиче отворен је дијалог о раду тимова за инклузивно образовање, улози родитеља и значају повезивања и хоризонталне размене међу установама.

Предшколска установа, са циљем активнијег учешћа родитеља у иницирању промена и спровођењу акција, реализује различите пројекте и једна је од шест установа која учествује у документовању примера добре инклузивне праксе у оквиру пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања.

Иван Марковић, дипломирани музички педагог, ОШ „Мића Станојловић“, Коцељева

Професор Иван Марковић oснивач je вокалног асамбла „Дукат“, који чине ученици ОШ „Мића Станојловић“, ОШ „Стојан Новаковић“ и ОШ „Јеврем Обреновић“. Његово залагање и рад са ученицима, вокалним солисткињама, допринели су да оне освајају прве награде на дечијим фестивалима.

Оснивач је и диригент школског хора „Лира“, који је одржао концерт у оквиру централне свечаности поводом обележавања Светског дана детета, а ауторски видео овог школског хора са духовном композицијом „Ми смо деца неба“ уврштен у официјални део програма поводом обележавања Међународног дана матерњег језика под покровитељством УНЕСКА у Паризу 2021. године.

Резултати рада Ивана Марковића доприносе подизању квалитета педагошке праксе у школи, локалној средини и широј друштвеној заједници.

Ментор је у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“.

Дејан Бошковић, наставник биологије ОШ „Иво Андрић“, Београд

Професионални приступ наставника биологије Дејана Бошковића наставном процесу, ствара подстицајну средину за учење у којој се ангажују стваралачки потенцијали ученика. Због тога његови ученици на различитим нивоима такмичења остварују значајна постигнућа и резултате.

Дејан Бошковић је коаутор едукативног софтвера „Саване“ и сајта „Клик до знања“ и аутор акредитоване обуке „Примена исхода и међупредметних компетенција у припреми наставе“. Рецензент је уџбеника природа и друштво за четврти разред основне школе, приручника за наставнике биологије и дидактичких материјала и збирке задатака из биологије и хемије за завршни испит.

Учесник и координатор бројних међународних пројеката, уредник „Биоблога“ и научно-популарног часописа „Савремена биологија“.

Марија Бастић, професор разредне наставе ОШ „Јанко Веселиновић“, Београд

Марија Бастић поседује изузетне вештине у раду са ученицима и младима са сметњама у развоју.

Покретач је и учесник три међународна пројекта „Learning with drama“, „Leаrning with creative drama“, „Don’t bully, be a friend“.

Остварила успешну сарадњу са Школом за оштећене слухом „Стефан Дечански“, а у оквиру пројекта „Инклизуја није илузија“ ангажовала се на припреми представе „Лепе речи“ у којој су учествовали студенти Факултета политичких наука и ученици из ОШ „Јанко Веселиновић“.

На позив канцеларије Заштитника грађана, учествује у пројекту у оквиру ког представља примере добре инклузивне праксе у установама образовања.

Ауторка је акредитованих обука „Од лутке до знања“ и „Стем активности“.
Издала је и књиге за децу „Весела дружина“ и Креативна учионица“ и уређује блог стране „Од лутке до знања“. Аутор је и међународног приручника за коришћење драмске игре и београдске смотре „Лутка у школи СЛУШ“ и уџбеника Свет око нас и Природа и друштво.

Миланка Берковић, професор разредне наставе, педагошки саветник ОШ „Филип Вишњић“, Београд

Миланка Берковић је један од аутора програма за стручно усавршавање наставника „Буди јунак/јунакиња дигиталне приче“ и рецензент уџбеника музичке културе за други и за трећи разред основне школе.

Сарадник је на снимању едукативне ТВ серије за децу „Потрага за благом“, редакције Програма за децу и младе РТ Војводине.

Њено ангажовање на различитим пројектима дечијег стваралаштва препознато је од стране различитих институција и организација, а њени ученици остварују значајна постигнућа на радионицама, конкурсима и такмичењима.

 

Јованка Андрић, директор ПУ „Плави чуперак“, Тител

Директорка Јованка Андрић посвећена је унапређивању квалитета рада ПУ „Плави Чуперак“, посебно у области сарадње са породицом и локалном заједницом, као и у пружању подршке деци из осетљивих друштвених група и стручном усавршавању и професионалном развоју запослених.

У циљу унапређивања интегрисане друштвене подршке деци и породицама заједници, Установа је у јуну 2023. године организовала манифестацију „Родитељи у центру пажње“ у сарадњи са општином Тител, Центром за социјални рад, Домом здравља и основним школе, уз учешће више од 250 деце и породица, у циљу подршке родитељству.

 

Лука Родић, ученик 7. разреда ОШ „Љуба Нешић“, Зајечар

Ученик Лука Родић освајач је најзначајнијих медаља на општинском, окружном и државном такмичењу из математике и физике.

Лука је похваљен и на међународном математичком такмичењу „Кенгур без граница 2023“.

Интересовање овог ученика није усмерено само на природне науке. Он је и на такмичењу из српског језика и језичке културе освојио медаље на општинском и окружном такмичењу.

Милица Цвијовић, ученик генерације Ужичке гимназије, Ужице

Милица Цвијовић је школске 2022/2023. године проглашена за ученика генерације Ужичке гимназије, а ову гимназију је уписала као ђак генерације ОШ „Алекса Дејовић“ из Севојна из које је понела преко 50 диплома и похвалница.

Као ученица Ужичке гимназије освајала је значајне медаље на државном такмичењу из шпанског језика и из математике, а медаље је освајала и на такмичењима „Мислиша“ и на Математичком турниру. Учествовала је и на више државних такмичења из физике и хемије и остварила запажене резултате.

Њен труд и успеси препознати су и од стране различитих фондација и града Ужица

Од школске 2023/2024. године, Милица је студент Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Биљана Ајдачић, професор, Гимназија, Ивањица

Наставница српског језика и књижевности Биљана Ајдачић кроз образовно – васпитни рад креира позитивну атмосферу у учионици, буди радозналост, мотивише ученике за учење и подстиче и афирмише стваралаштво, организује креативне радионице и континуирано ради на подизању квалитета наставног процеса.

Поред редовних часова српског језика и књижевности, у школи је задужена за драмску секцију, координацију рада школског часописа „Мали одмор“, подстиче учешће ученика на бројним пројектима и конкурсима и спроводи истарживачку праксу у школи. Ученици којима она предаје остварују изузетне резултате на републичким такмичењима из српског језика и књижевности.

Добитник је бројних признања и награда Друштва за српски језик и књижевност Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања. За допринос образовању и постигнуте резултате добила је „Јунску награду“ општине Ивањица.

Високе стандарде личног и професионалног деловања остварује и кроз сарадњу са бројним организацијама и установама на локалном нивоу и широј друштвеној заједнице

Др Урош Дојчиновић, редовни професор музичке школе „Јосип Славенски“ и Факултета савремених уметности у Београду

Др Урош Дојчиновић је двоструки доктор наука, музички педагог, уметник, композитор, музиколог и публициста. Његова предана и посвећена педагошка и професионална делатност обележена је серијом успеха од посебног значаја у области образовања.

Под његовим менторством у 2023. години ученици из класе класичне гитаре су освојили четири награде на међународним фестивалима, такмичењима и конкурсима у Њујорку, Москви, Минску и Ћустенделу.

Током 2023. године у издању Матице српске објавио је други допуњен том једине монографске публикације ове врсте „Библиографије српске гитаристичке литературе (за период 2000-2020)“.

У циљу очувања и промовисања наше музике радио на формирању репертоара који је за циљ имао упознавање публике широм Србије и региона са непознатим или заборављеним српским ауторима.

Носилац је Награде за животно дело Удружења музичких и балетских педагога Србије, као и Награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић.

Факултет педагошких наука Јагодина, Универзитет у Крагујевцу

Факултет педагошких наука из Јагодине обезбеђује за своје студенте висок квалитет наставе, учења и васпитног рада, обезбеђује укључивање студента у редован образовно-научни процес и подстиче њихово осамостаљивање у усвајању знања и стицању умења.

Установа и њени запослени учествују у различитим програмима и пројектима, а посебан напредак учињен је у домену стручног усавршавања и професионалног развоја стручног кадра (васпитача, наставника, стручних сарадника).

Са традицијом дугом 125. година Факултет је пажљивим и успешним планирањем развоја значајно проширио поље своје делатности и од установе у којој су се образовали само учитељи, прераста у респектабилну високошколску институцију која широком понудом студијских програма директно утиче на квалитет васпитно образовног рада на свим нивоима.

Факултет одликује изузетна посвећеност унапређењу образовног процеса, о чему сведоче изузетно високе оцене којима студенти вреднују рад наставника и сарадника, али и подршку студенске службе, библиотекара, систем администратора и управе.

Факултет је добио низ признања за рад у различитим областима, као и захвалница за хуманитарне активности.

Loading