ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени резултати прве Националне стратегије о друштвеном проблему сексуалног злостављања деце у Србији

На узрасту од 10 до 18 година у сваком школском одељењу у Србији постоји четворо деце која су доживела одређени вид сексуалног насиља и још четворо која познају некога коме се то догодило, а у овом тренутку, из сваког одељења, двоје деце изложено је сексуалном насиљу.
То су показали прелиминарни резултати прве Националне студије о друштвеном проблему сексуалног злостављања деце у Србији, која је данас представљена у Београду, а коју је урадио Инцест траума центар у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и београдским Центром за промоцију здравља жена.

„У половини случајева, ми одрасли нисмо предузели ништа а тек у седам одсто случајева, насиље је пријављено полицији“, рекла је на представљању резултата директорка Инцест траума центра Душица Попадић.

Деца основношколског узраста сексуално насиље обелодањују најпре породици која им по правилу не поверује, док се млади у средњим школама најчешће поверавају другарици или другу који су склонији да им укажу поверење, наводи се у студији.
Од две трећине деце која испричају шта им се догодило, више од половине особа којима су се поверили не предузма ништа, а само седам одсто њих пријави случај надлежним службама.

„Страх, осећање кривице, стид су основни фактори који то спречавају“, рекла је Попадић.
Такође, студија показује да је деци најтеже било да саопште ко је починилац сексуалног насиља јер је 62,1 одсто деце која су доживела сексуално насиље одлучило да не идентификује починиоца.
Кућа је најчешће место где се догађа сексуално насиље (32 одсто), а забрињавају и подаци да деца на друштвеним мрежама примају или су изложена експлицитном сексуалном садржају (22 одсто).
Студија, како је рекла Попадић, треба да послужи да се уз помоћ добијених резултата направи национална стратегија за спречавање сексуалног насиља над децом.
Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зорана Лужанин рекла је на скупу на којем су представљени резултати, да је новом систематизацијом формирана група за превенцију насиља у школама, и истакла да ће резултати помоћи у враћању васпитне улоге школе.
„Једна од новина које ће Министарство предложити је да у оквиру сваког предмета, сваког уџбеника, део буде посвећен међупредметним компетенцијама или препознавању онога што децу чека у реалном свету“, казала је она.
На скупу је учествовао и шеф Канцеларије Савета Европе Тим Картрајт истакавши да је веома важно што је ово питање отворено. Он је навео да је едукација веома важна димензија у савладавању насиља али и табуа у вези са овим кривичним делом.
Заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт нада се да ће резултати наићи на оне који одлучују о политици и превенцији насиља, истакавши да је, између осталог, превенција насиља део преговарачког поглавља 23 за Србију.
Заменица Заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић указала је на неопходност измене Кривичног законика и пооштравање казни за насилнике.
У анкетирању је учествовало 2.053 деце, из 97 основних и средњих школа и 532 родитеља. Студију су подржали Влада Србије, ЕУ, Савет Европе, Влада Аустралије и други.

Loading