ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Проф. др Ђукић Дејановић пожелела успех у раду наставницима који ће радити у српским школама у иностранству

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић пожелела је данас успех у раду наставницима који ће радити са ученицима у српским допунским школама у иностранству.

На почетку дводневне Обуке за наставнике која се организује у Београду министарка је поручила наставницима да раде изванредан посао, а то је преношење знања ученицима на српском језику.

Министарка је рекла да је у прошлој години 7.957 ученика у 447 група похађало допунску наставу у 17 земаља. Нове групе ученика у којима ће остваривати настава на српском језику по посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству, формиране су по први пут и на Новом Зеланду, а у наредној школској години биће формиране и у САД.

Знам колико је важна методологија рада, али исто знам колико је важна и ваша креативност и спајање теорије са праксом и практичном знањима и умећима. Уверена сам да ћете на данашњој обуци направити корак даље у остварењу својих професионалних циљева“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да верује да ће наставници са много ентузијазма радити овај посао.

Реч је о системској обуци, насталој на основу образовних захтева, потреба и програмских активности које обухватају унапређивање образовно-васпитног рада у иностранству.

Полазницима се обратио и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић који је наставницима честитао на томе што су одабрали да учествују у вредној и племенитој мисији за очување везе наших исељеника са матицом.

Ваш позив је за највеће поштовање, јер за образовање младих и деце треба имати не само велику стручност и дар, већ и љубав према овом послу. Још више је за поштовање што желите да наставу држите нашим исељеницима“, рекао је Дачић.

Он је навео да је очување, јачање и остваривање веза Срба из дијаспоре и региона са матичном државом један је од стратешких циљева Републике Србије.

Министарство просвете и Министарство спољних послова, укључујући и наша дипломатско-конзуларна представништва, спроводе низ мера и активности који су усмерене на развијање свести о значају српског језика, очувању националног и културног идентитета, успостављање трајних веза са отаџбином и настојање да се континуирано унапређује и шири мрежа допунских школа у иностранству “, рекао је Дачић.

Обуку реализују стручњаци из академске заједнице, образовне праксе, Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Loading