ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Први дан завршног испита протекао у најбољем реду

Први дан завршног испита, током кога су ученици осмог разреда полагали тест из српског, односно, матерњег језика протекао је у најбољем реду.

На данашњи тест  из српског, односно матерњег језика, изашло је  63.408 ученика, што је 99,5 одсто од укупног броја пријављених ученика.                                                                          У складу са оперативним планом, који је израђен ради несметаног и безбедног спровођења завршног испита, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, ове године завршни испит ученици су полагали у 522 школе.

Ученици ће сутра, у уторак, 28. јуна полагати тест из математике у 9 часова, док ће у исто време у среду, 29. јуна решавати комбиновани тест.

Питања је као и сваке године припремио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Тестови  су штампани на српском и на језицима осам националних мањина.

Ове године тестови се прегледају у 15 скенинг центара у Србији, што омогућава виши квалитет и брзину прегледања и мањи број прегледача. Уведено је двоструко прегледање сваког задатка, чиме је искључена свака могућност пристрасности, јер наставници не знају чије тестове прегледају.

И ове године све активности везане за завршетак основне школе, као и упис у средњу школу обављаће се без подношења иједног папира, једним логовањем на порталу mojasrednjaskola.gov.rs. За оне који не искористе предност онлајн опције, листу жеља могуће је поднети у папирном облику.

Прелиминарни резултати завршног испита, биће доступни на порталу Моја средња школа у петак, 1. јула 2022. године, док ће коначни резултати завршног испита бити објављени 5. јула. Листа жеља ће моћи да се поднесе, такође путем портала www.mojasrednjaskola.gov.rs, до 6. јула уз могућност неограничених измена и допуна. За оне који не искористе предност електронског подношења листе жеља, листу жеља могу поднети у папирном облику у школама 6.и 7. јула 2022. године.

Родитељи ће 13. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, док је упис од 14. до 20. јула.

Loading