ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пуштен у рад Портал отворених података из области образовања

Портал отворених података на коме се налазе подаци из Јединственог информационог система просвете (ЈИСП), а који на једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима, пуштен је данас у рад у присуству председница Владе Републике Србије Ане Брнабић, првог поптредсеника Владе Србије и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружић и директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаила Јовановића.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је рекао да дигитазлизација није само техничко-технолошки, већ друштвени процес који штеди време, ресурсе, средства и управу чини услужном и правим сервисом грађана.

Када је образовање у питању, Јединствени информациони систем просвете представља основу за модернизацију управљања. Он омогућава доношење одлука на основу релевантних информација, рационализацију финансирања и смањење административног оптерећења свих запослених у систему образовања и васпитања“, рекао је министар.

Ружић је истакао да овај систем омогућава и већу транспарентност.

Портал отворених података је заправо „излог“ Јединственог информационог система просвете. Сваки грађанин, истраживач, новинар, било ко, моћиће врло једноставно да претражује податке и извлачи статистике о образованом систему. С друге стране, родитељима ће бити доступне информације о школама појединачно – о језицима који се изучавају, образовним профилима које нуде, што ће им значити у оним важним животним одлукама као што су упис у основне и средње школе“.

Председница Владе Ана Брнабић, министар Бранко Ружић и директор Канцеларије за ИТЕУ Михаило Јовановић (ФОТО Слободан Миљевић)

Министар је нагласио да је систем безбедан и да не не прати ученике појединачно.

Нико ко приступи овом систему неће моћи да види податке о појединачном ученику. Овај систем пружа збирне податке и статистике на нивоу система и основне информације о школама и њиховој понуди“.

Министар је захвалио установама образовања, које имају законску обавезу да воде евиденције и које су урадиле велики посао у претходном период уносећи податке у овај систем и додао да је Министарство обезбедило обезбедило обуке за све школе, потребну подршку у школским управама и утврдило канале комуникације за сва питања образовних установа.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је 2019. године почело да се ради на ЈИСП-у и истакла да је тај систем најбоља и најважнија реформа у нашем образовном систему у последњих неколико деценија.

Навела је да он укључује све аспекте просвете – број ученика, запослених, школских објеката, шта све ти објекти садрже, из којих школа ученици иду на даље школовање, да ли се уписују у гимназије или средње стручне школе, да ли и у коликом проценту напуштају школовање, да ли се након средњих школа уписују на високошколске установе или одмах иду на тржиште рада и ако иду колико чекају на посао, да ли се запошљавају у сектору за који су и учили, колика им је просечна прва плата…

Брнабић је рекла да је ЈИСП повезан и са Централним регистром обавезног социјалног осигурања и додала да се на тај начин по први пут добија веза између просвете и образовног система и привреде.

Она је објаснила да ће статистички подаци који су резултат повезивања са Централним регистром обавезног социјалног осигурања помоћи Влади да убудуће доноси одлуке у вези система образовања на основу прецизних показатеља, а деци и младима ће омогућити да своју будућност, образовање и избор професије бирају на основу јасних информација о томе шта могу да очекују након завршетка одређеног програма.

Увођење Јединственог информационог система просвете, представља најважнији пројекат у области дигитализације образовања јер пружа основ за спровођење најзначајнијих реформи у овом сектору. ЈИСП омогућава увид у процес и квалитет образовања праћењем свих података у оквиру образовног система. На специјализованом Порталу отворених података на којем се налазе подаци из ЈИСП-а, објављени су и сви подаци о установама законом предвиђени да буду јавни. Сваки грађанин може да има увид у појединачне школе у Србији, њихове инфраструктурне капацитете, број запослених, број група, одељења, ученика, студената, наставне планове и програме, итд.

Loading