ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Расписан програм ИДЕЈЕ и додељени грантови за финансирање научно истраживачких пројеката – ПРОМИС

Фонд за науку доделио је данас 59 грантова за финансирање научно истраживачких пројеката – ПРОМИС, којима ће руководити млади доктори наука и расписао програм ИДЕЈЕ који ће омогућити финансирање развојних пројеката заснованих на изврсним идејама.

Буџет за спровођење програма ИДЕЈЕ је 24 милиона евра, а пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме.

Фонд за науку, уједно је данас на свечаности „Година за науку“ у Народном позоришту у Београду обележио  годину дана постојања. Догађају су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, универзитета, научне и академске заједнице.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић подсетио је присутне да је  први конкретан корак када је реч о реформи система финансирања науке учињен у децембру 2018. године када је и усвојен Закон о фонду за науку.

Он је оценио је да је подела грантова у оквиру програма ПРОМИС леп дан за науку и изразио уверење да ће бити још таквих грантова.

У претходних годину дана урађен је велики посао – основан је Фонд за науку, именовани су Управни одбор и Научни савет и припремљен низ докумената како би се могло приступити расписивању позива, казао је он и додао да је вредност 59 грантова који су додељени за програме у оквиру пројекта ПРОМИС девет милиона евра.

Како је рекао, почетни буџет је био шест милиона, али је одлуком Владе Републике Србије повећан на девет, јер је било много квалитетних пријава.

Пролазност је била 12,7 одсто. То свакако није висока пролазност, али морамо да разумемо да нећемо више имати позиве на којима сви пролазе. Желимо компетитивност у научној заједници, зато смо и донели два нова закона. Ти закони су компатибилни и оне уводе институционално финансирање, али и компетитивне позиве, казао је државни секретар.

Поповић је подсетио и на јавне позиве за пријем талентованих истраживача студената докторских студија које је расписало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Наиме, кроз три позива ангажовано је 1339 младих истраживача са просечном оценом изнад девет.

Говорећи о реформама у области науке Поповић је указао и да је, између осталог, Влада Србије усвојила Стратегију паметне специјализације и Стратегију за развој вештачке интелигенције.

В. д директорка Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић изразила је задовољство због отварања програма ИДЕЈЕ.

Она је казала да се ти пројекти реализују кроз четири подпрограма који су намењени за различите области.

Природне науке, техничко-технолошке, био-медицинске и друштвено-хуманистичке, рекла је она и додала да је евалуација промењена у односу на ПРОМИС“, као и да ће се све информације бити доступне на сајту Фонда.

Према њеним речима, у наредне четири године пројекти Фонда, али и наука генерално биће финансирани и из пројекта Светске банке, који ускоро почиње са имплементацијом, као и из бесповратних средства Европске уније, захваљујући Влади Србије.

Свечаности у Народном позоришту су присуствовали и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић, помоћници министра Виктор Недовић, Саша Лазовић, Марина Соковић, Саша Стевановић.

Loading