ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Развој техничко технолошких струка у интересу државе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је данас приликом посете Бору да je у интересу државе да се развијају техничко технолошке струке и  да  се после увођења дуалног образовања интензивно ради  на развоју модела студентских пракси.

Стратегија Владе Србије је да подстиче оно што је неопходно, а индустријски ИТ је профил за којим постоји велика потреба, казао је Шарчевић током разговора са деканом Техничког факултета Бор Надом Штрбац.

Штрбац је указала да  студенти тог факултета имају праксу у РТБ Бор, где се између осталог упознају са производним процесом, и додала да установа има  одличну сарадњу са Институтом за рударство и металургију Бор.

Министар је претходно посетио Институт за рударство и металургију и указао  на његов значај.

Пре осам година Институт је био потпуно руинирана институција, а  данас је међу седам најбољих у Србији, рекао је Шарчевић.

Сарадњу Института у Бору и Института Аикито из Јапана министар је оценио као веома импресивну и  изразио очекивање да ће она бити још интензивнија. Он је подсетио да је ове године буџет за науку 15 одсто већи и да се ради на новом моделу финансирања науке. Каже да очекује да се до краја године у скупштинској процедури нађу Закон о научној и истраживачкој делатности и Закон о иновативној делатности.

Током боравка у Бору, министар је посетио и  Студентски центар и Дом омладине чија је адаптација у току.   За радове на адаптацији зграде Дома омладине из буџета општине издвојено је пет милиона динара.  Општина је донирала и аутомобил Машинско електротехничкој школи како би ученици могли да га користе за обуку за возаче,  а кључеве аутомобила директору школе уручио је министар Шарчевић.

Loading