ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Квалитетна сарадња Србије и Светске банке

Први потпредседник Владе  и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је на састанку са директором Канцеларије Светске банке у Србији Николом Понтаром да је досадашња сарадња са том институцијом квалитетна и изразио очекивање да ће се таква сарадња наставити и убудуће.

Следећи нашу стратешку оријентацију, пројекат „Србија убрзање иновација и предузетништва“ (SAIGE) је од огромног значаја за даљи развој наших истраживачких и иновационих екосистема. Захвални смо Светској банци на континуираној подршци  и управљању фондовима који допуњују и повећавају потенцијал и утицај SAIGE пројекта на наш истраживачки и иновативни екосистем“, рекао је министар.

Он је изразио задовољство реализацијом Специјалног програма Ковид 19.

„Што се тиче једне од главних компоненти пројекта која се односи на подршку новим програмима Фонда за науку, први који се финансира преко SAIGE и подржава Светска банка, Специјални програм КОВИД-19, иде добро“, казао је Ружић.

Министар је изразио захвалност због подршке Светске банке програмима Фонда за науку и Иновационог фонда, као што су Идеје и Катапулт.

Говорећи о раду Фонда за науку Ружић је изразио задовољство начином његовог функционисања и навео да овај фонд гради сопствене кадровске капацитете и да ће ускоро имати 40 запослених.

Он је навео да су, међу приоритетима Србије, наставак реформских процеса у области науке, технолошког развоја и иновација.

Министар је подсетио да је Влада Србије прошле године усвојила Стратегију научног и технолошког развоја, Акциони план Стратегије паметне специјализације, Стратегију старт-апова и поред тога нови Закон о иновационој делатности.

Директор Канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара похвалио је реформске потезе Министарства просвете, науке и технолошког развоја када је реч о унапређењу науке, иновација и технолошког развоја, као и посвећеност у стварању нових прилика и бољих услова за рад истраживача и научника у различитим областима.

Састанку су присуствовали државни секретари проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др Ивица Радовић, као и помоћник министра др Александар Јовић и директор SAIGE пројекта проф. др Виктор Недовић.

Loading