ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Нови позиви за истраживачко-развојне пројекте између НР Кине и Србије биће расписани у октобру

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са министром науке и технологије НР Кине Ванг Џигангом о могућностима за унапређење сарадње две земље у области науке и технолошког развоја.

Шарчевић је рекао да је циљ Србија још боља и тешња сарадња са кинеским универзитетима и институтима.

Односи између две земље су срдачни и пријатељски, а сарадња у области образовања и науке, у формалном смислу, датира још од пре 62 године. Свакако у последњих десет  година постоји интензивна сарадња две земље. Из године у годину повећавамо обим научне и образовне сардње, казао је министар Шарчевић.

Он је додао да је у претходној деценији у оквиру те сардње реализовано 37 пројеката, као и да је у току реализација 19 пројеката.

Шарчевић је подсетио да је сарадња оставривана у различитим областима, међу којима су и биомедицина, пољопривреда, роботика, обновљиви извори енергије, заштита животне средине, информационе технологије.

На Четвртом заседању српско-кинеског Мешовитог комитета за научно-технолошку сарадњу, одржаном 16. јануара 2018. године у Пекингу, за финансирање је одобрено 6 истраживачко-развојних пројеката. Реализација активности одобрених пројеката се успешно одвија.

Нови позиви за истраживачко-развојне пројекте између Народне Републике Кине и Републике Србије биће расписани у октобру.

Кинески министар истакао је да је иницијатива „Појас и пут“ представља основу за добру сарадњу две земље.

Он је истако да би обе земље требало да се усредсреде на приоритетне пројекте у области науке, као и да предлаже да се интензивира размена кадрова међу институтима из Србије и Кине и да се размотри могућност отварања заједничких лабораторија и центара за истраживање.

Састанак је одржан у Београду уочи Четврте конференције НР Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у области иновација.

Loading