ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Постоји простор за унапређење образовне и научне сарадње Србије и Чешке

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је данас да пуноправно чланство Србије у програму Еразмус плус, између осталог, отвара додатни простор за учествовање студената и ученика у програмима размене.

Србија сада има већи капацитет јер је постала пројектна земља. То је од великог значаја за образовне установе у нашој земљи, рекао је Шарчевић током разговора са председником Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт парламента Чешке Вацлавом Клаусом.

Министар просвете је оценио да су односи две земље изузетно добри, али да постоји простор за проширење образовне и научне сарадње.

Он  је подсетио да је отворен Центар за културу и језике у Тршићу у коме се, како је рекао, посебна пажња посвећује словенским језицима.

То је сада једно добро место за размену ученика и студената али и простор за наставне садржаје који могу да представе чешки језик и културу, навео је Шарчевић.

Саговорници су указали да постоји јака културна и историјска веза два народа.

Вацлав Клаус је рекао да све интензивније билатералне посете државних званичника сведоче о унапређењу сарадње.  

Он је рекао да Чешка планира одређен број стипендија за образовање студената из Србије, као и да се ради на подстицању размене ученика средњих школа.

Састанку су присуствовали и државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Владимир Поповић и Виктор Недовић, помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић и амбасадор Чешке у Републици Србији Томаш Кухта.

Loading