ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Предлог Закона о науци и истраживањима у уторак пред посланицима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је данас да ће се почетком наредне седмице пред посланицима Скупштине Србије наћи Предлог закона о науци и истраживањима који представља кровни закон у тој области.

Министар је додао да се тим законом уређује систем науке и истраживања у Републици Србији и обезбеђује квалитет и развој научноистраживачког рада.

Ми улазимо у парламент у уторак. Све је прошло и јавне расправе и седница Владе Србије и на крају долазимо до тог закона где ћемо имати прилику да све видове науке финансирамо на два начина, али да не коче једни друге, рекао је Шарчевић  у Југословенској кинотеци у Београду где је данас одржана свечаност поводом 100 дана рада Фонда за науку Републике Србије.

Том приликом објављен је и позив за први програм Фонда за науку који је намењен младим научницима, а министар Шарчевић похвалио је све што је тај фонд урадио у првих 100 дана рада.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се Србија мења и да сви у свету то препознају, наводећи да ова власт ради да Србија буде земљу „у којој се остаје и где млади не сањају снове, већ их остварују“.

Улагање у науку и културу је најбољи, најефикаснији начин инвестирања у будућност. У последње четири године буџет за науку је повећан чак 36 одсто, значајно ће се повећати већ следеће године у односу на ову, рекла је Брнабић.

Она је, говорећи о резултатима у тој области, истакла да је поносна што је Србија у ЦЕРН-у, кад то нису ни све чланице Европске уније, да се тренутно граде два научно технолошка парка, у Новом Саду и Нишу, проширује Факултет организационих наука, Институт за физику, као и да ће се у Новом Саду градити европски Центар за изврсност, каквих је мало у Европи.

Брнабић је искористила прилику да „захвали још једном“ министру просвете Младену Шарчевићу и његовом тиму на свим „успесима а посебно на томе што су били храбри да крену у реформу и спроведу за три године нешто што већини других не би било довољно ни десет година“.

На свечаности је говорила и в.д. директорка Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић која је рекла да је позив који је данас отворен намењен свим младим научницима и да не постоје задате теме.

Према њеним речима, реч је о програму који ће бити отворен до 2. септембра, а који је намењен истраживачима која су на почетку своје каријере, док ће пројектни буџети бити до 200.000 евра. Милица Ђурић Јовичић додала је да је максимално трајање пројеката две године.

Очекујемо почетак реализације 15. новембра, ако не и пре тога, а планирани двогодишњи пројекти ће се завршити до 15. новембра 2021. године: Током лета ћемо организовати радионице које су посвећене писању пројеката, као и одговарање на сва питања која буду имали млади истраживачи, навела је она.

Она је казала да ће вредновање пројеката бити кроз два степена.

Loading