ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић сматра да ће проглашење Института за физику институтом од националног значаја оснажити науку

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да ће одлука Владе Републике Србије да Институт за физику добије статус института од националног значаја оснажити нашу науку.

Како је рекао, Институт за физику заслужује да буде институт од националног значаја.На данашњој конференцији за новинаре у Институту за физику Шарчевић је рекао да та институција годинама даје значајан допринос промоцији науке и да је Министарство са задовољством подржало одлуку Владе Србије.

О томе најбоље говори податак да се у последњих неколико година 40 наших угледних, реномираних истраживача вратило из иностранства да би овде наставило свој научни рад. Уз изазове одлива мозгова, сматрам да нема боље потврде кредибилитета у међународним оквирима од тога да се овде враћају најбољи, навео је министар просвете.

Шарчевић је истакао да Институт за физику као део Универзитета у Београду има важну улогу у стварању врхунског научног подмлатка.

На моје изненађење, сазнао сам да Институт још од оснивања има улогу и у очувању безбедности Републике Србије“, казао је Шарчевић и додао да је Институт једна од ретких научних институција која успешно сарађује са привредом.

Он је указао на резултате спин-оф предузећа која делују у саставу Института а која показују да је у Србији могуће применити научна знања за развој економије.

Централну улогу у том процесу има Иновациони центар Института који је учинио неке од веома успешних корака у креирању вредности заснованих на знању. Други, најбољи у свету, попут ЦЕРН-а, већ су прихватили Институт као свог стратешког партнера“, навео је он.

Министар просвете је подсетио да је пре мање од два месеца  потписан уговор којим се на Институту за физику покреће један од приоритетних иновационих пројеката Републике Србије – образовно-иновациони центар Верокио.

Институт за физику чини 10 одсто научне продукције Србије, иако има далеко мање истраживача“, рекао је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић.

Он је оценио да је највећа снага Института за физику кадровски потенцијал који је добро распоређен у научној заједници.

Ректор Универзитета у Београду  Владимир Бумбаширевић подсетио да се од 1905. године Универзитет профилисао као истраживачки, и да данас има 11 института.

Ово признање је значајно и за Универзитет у Београду пошто је Институт наша чланица, рекао је он.

Као институт од националног значаја за Републику Србију, у складу са законом, Институт сада има задатак „да развија и унапређује општи фонд знања, подиже техничко-технолошки ниво, доприноси валоризацији истраживања, али и шири научна сазнања и учествује у оспособљавању кадрова“.

Национални институт између осталог значи бити катализатор процеса јачања и повезивања појединаца и институција који унапређују друштво, рекао је  директор Института за физику Александар Богојевић.

Он је додао да таквих појединаца и институција има много више него што се претпоставља.

Влада Србије донела је 23. јануара одлуку  да Институт за физику добије статус националног института.

 

Loading